Nederland staat in Europese Unie vrijwel alleen

De Europese Unie die softdrugs legaliseert? Vergeet het voorlopig maar. Dat landen her en der coulant zijn, neemt niet weg dat de meeste tegen softdrugs zijn.

Nederland kan softdrugs alleen legaliseren als de rest van de EU dat ook doet, zegt minister Donner. Als dat zo is, is het legaliseren van softdrugs voorlopig van de baan.

Het argument klinkt logisch. Als Nederland het enige land is waar legaal cannabis wordt verbouwd en verhandeld, moeten andere landen toekijken hoe hun burgers naar Nederland reizen om spul te halen dat op eigen grondgebied verboden is.

Hoewel het duidelijk is dat er in de meeste EU-landen door een deel van de bevolking softdrugs worden gebruikt, is het spul in de meeste landen nog gewoon verboden. Naast België, dat is gestopt met het vervolgen van kleinschalig bezit en gebruik van cannabis, stellen ook andere landen zich echter coulant op.

Portugal gaat daarin het verst. Daar is kleinschalig persoonlijk gebruik van softdrugs niet meer strafbaar. Groot-Brittannië kiest net als België voor een aanpak die vooral bedoeld is om politie en justitie te ontlasten. Privégebruik van softdrugs is er laag ingeschaald op de criminele ranglijst.

Maar het feit dat steeds meer landen toegeven dat een beleid van 'nultolerantie' onhaalbaar is, maakt ze nog geen principiële voorstanders van legalisering. Integendeel. De meeste landen handhaven hun verbod zo goed als ze dat kunnen. Een voorstel binnen de EU om softdrugs te legaliseren, haalt binnen het Europees Parlement nog wel enige steun, maar krijgt die zeker niet bij de huidige regeringen van de 25 lidstaten.

De regering moet nu beslissen of Nederland de voortrekker wil zijn in het debat over softdrugs. In de samenwerking tegen grensoverschrijdende criminaliteit valt daar iets voor te zeggen. Als softdrugs legaal worden, wordt ook de handel 'gedecriminaliseerd', wat een hoop werk scheelt. Feit is alleen dat de meeste EU-lidstaten daar nog lang niet klaar voor zijn. Het zou de positie van Nederland er dus niet beter op maken, net nu er zoveel maatregelen worden genomen tegen zware criminaliteit en terrorisme. Daarbij vergeleken is softdrugs een luxe-dossier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden