Update

Nederland staakt hulp Oegandese regering om homowet

President Museveni tekent de wet Beeld epa
President Museveni tekent de wetBeeld epa

Nederland schort een deel van de financiële hulp aan Oeganda op. Minister Liliane Ploumen (Ontwikkelingssamenwerking) laat daarmee haar afkeuring blijken van de anti-homowet die de Oegandese president Yoweri Museveni vandaag ondertekende.

Redactie

Vanwege de wet riskeren Oegandese homo's binnenkort gevangenisstraffen van 14 jaar tot levenslang. Het ministerie stopt niet alle steun, alleen de 7 miljoen euro die jaarlijks naar de regering gaat. De resterende steun (16 miljoen euro hulpgeld voor de bevolking en andere goede doelen) blijft bestaan.

In Oeganda is het straks strafbaar om uit de kast te komen, om iemand van het gelijke geslacht 'sensueel aan te raken' en om homo's hulp te bieden. Iedere burger is verplicht om homo's aan te geven bij de politie. Ook verbiedt de wet seks tussen vrouwen. Mannelijke homoseks is al verboden sinds 1950.

De afgelopen maanden weigerde de evangelicale christen Museveni om te tekenen: hij vond wel dat homo's ziek zijn, maar gevangenisstraffen gingen hem te ver. Vorige week ging hij overstag. Volgens zijn woordvoerder raakte de president overtuigd door een rapport waarin 'medische experts' stelden dat homoseksualiteit niet genetisch bepaald is, maar wordt ingegeven door sociale factoren.

Parlement kon de president passeren
Overigens was de wet niet helemaal afhankelijk van Musevini's goedkeuring. Als de president was blijven weigeren, had het parlement hem met een twee derde meerderheid van stemmen kunnen forceren. Het parlement koos er vorig jaar wel voor om de scherpste randjes van de wet te schaven en de doodstraf voor homoseks te schrappen.

Voor Musevini was de wet een politiek dilemma: het overgrote deel van het electoraat, de media en de kerken waren voorstander van strafbaarstelling van homoseksualiteit, terwijl veel politieke bondgenoten en fel tegen waren.

Bondgenoten erg kritisch
De Amerikaanse president Obama noemde de wet laatst 'een klap in het gezicht en gevaar voor de homogemeenschap'. Hij waarschuwde dat de relaties tussen de landen flink zouden bekoelen. De VS geven jaarlijks omgerekend meer dan 290 miljoen euro ontwikkelingshulp aan Oeganda. Museveni noemde Obama's opmerkingen 'afpersing', maar zegt nu dat hij open staat voor wetenschappelijk onderzoek dat homoseksualiteit genetisch verklaart.

Enkele Europese landen zinspeelden al op een stopzetting van ontwikkelingshulp. De Europese Unie heeft haar begrotingshulp tijdelijk stopgezet. De Nederlandse minister Timmermans van Buitenlandse Zaken waarschuwde vorige week dat goedkeuring van de wet 'niet zonder consequenties' kon blijven.

Ook emeritus aartsbisschop Desmond Tutu haalde afgelopen weekend fel uit naar Museveni. Volgens Tutu kan 'gerechtigheid nooit wetenschappelijk gerechtvaardigd worden'. 'We moeten hier heel duidelijk over zijn', meent Tutu. 'De geschiedenis staat bol van de pogingen om liefde en huwelijken tussen verschillen klassen, kasten en rassen te verbieden.' Die pogingen laten zich volgens hem nooit moreel rechtvaardigen. 'Nazi-Duitsland en de apartheid in Zuid-Afrika getuigen daarvan.'

De ondertekening door president Museveni, maandagochtend in de buurt van de hoofdstad Kampala. Beeld REUTERS
De ondertekening door president Museveni, maandagochtend in de buurt van de hoofdstad Kampala.Beeld REUTERS
Anoniem protest tegen de Oegandese wet, eerder deze maand in Kenia. Beeld AP
Anoniem protest tegen de Oegandese wet, eerder deze maand in Kenia.Beeld AP

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden