Nederland sluit zich aan bij internationale aanpak belastingfraude

Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers. Beeld anp
Staatssecretaris van Financiën Frans Weekers.Beeld anp

Nederland sluit zich aan bij het initiatief van de vijf grootste EU-landen om belastingfraude en belastingontwijking intensiever aan te pakken. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers (Financiën) zaterdag in Dublin bekend, waar hij vergaderde met zijn EU-collega's.

De bewindsman sprak van een actueel thema, 'zeker in de tijd waarin van iedereen wordt gevraagd de broekriem aan te halen'. Als je de hand kunt leggen op alles wat je misloopt, dan hoef je geen belastingen te verhogen maar kun je ze misschien zelfs verlagen, stelt Weekers.

De staatssecretaris verwelkomde het voorstel van de vijf grootste EU-landen om bepaalde afspraken met de Verenigde Staten ook onderling te gaan toepassen. Het gaat daarbij niet alleen om de automatische uitwisseling van informatie over spaartegoeden, maar ook dividenden. Daarmee is, zo stelt Weekers, de reikwijdte groter dan die van bestaande Europese regelingen.

Nederland is zelf ook bezig zo'n verdrag met de VS te sluiten. Het wordt naar verwachting volgende maand ondertekend, aldus Weekers.

Met hun initiatief hopen de grote vijf (Duitsland, Groot-Brittannië, Spanje, Frankrijk en Italië) tevens de druk op te voeren op de Oostenrijkers. Die weigeren nog als enige EU-lidstaat bankgegevens aan andere EU-landen te verstrekken, nadat Luxemburg onlangs overstag ging. Oostenrijk zal uiteindelijk ook tot een verdrag met de VS moeten komen zodat Oostenrijkse banken daar zaken kunnen blijven doen, benadrukte Weekers.

Behalve Nederland sloot onder meer Polen zich aan bij het initiatief.
Om zicht te krijgen op de omvang van belastingontduiking in Nederland, gaf de bewindsman opdracht aan de belastingdienst om uit te zoeken hoeveel de schatkist misloopt. Volgens Brussel gaat het in de hele Europese Unie om naar schatting ongeveer 1000 miljard euro per jaar.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden