Nederland slaat bij pers modderfiguur

Oranje maakt zich op voor zijn eerste EK-duel, de beladen botsing vandaag met Duitsland. Gisteravond gingen er de laatste training én een onwezenlijke persconferentie aan vooraf. Dag 12: Nederland geeft 1-0 voorsprong weg.

PORTO - De rivalen zijn neergedaald in Porto, in het kolossale Estadio do Dragão. De Duitsers trainen er, als op papier thuisspelende ploeg, eerst. Vroeg in de avond betreden daarna de Nederlanders het gladgeschoren veld.

Het is de dag van de laatste training voor de grote slag, én de dag van de verplichtingen die daaraan door de Europese voetbalunie Uefa verbonden zijn. De Duitsers laten de media bij hun oefensessie maar even toe op het veld, de Nederlandse training is in zijn geheel toegankelijk. 1-0 voor Nederland, kun je dan zeggen.

Maar na een vergelijking van de verplichte persconferenties is die voorsprong weg, en niet zo'n beetje ook.

Dat er op zo'n laatste dag voor een gewichtige wedstrijd niets wezenlijks wordt gezegd door coaches die niets van hun bedoelingen willen prijsgeven, is nog tot daaraan toe. Het is naïef om daarover nog verbaasd te zijn. Maar laat het aan de Duitsers, die hun dagelijkse persconferenties aan de Algarve ook soepel en stijlvol verzorgen, maar over om hun land in elk geval waardig te vertegenwoordigen.

Want dat is óók, en misschien vanwege de voorspelbare onwil om zich in de kaart te laten kijken wel vooral, de functie van zo'n laatste persconferentie op het hoogste podium. Het land dient in elk geval als voetbalnatie te worden uitgedragen. Welnu, een dag voor de werkelijke wedstrijd slaat Nederland een modderfiguur.

Bondscoach Dick Advocaat maakt onmiddellijk duidelijk niet over de opstelling of afzonderlijke namen te willen praten, en hij mist opnieuw de lenigheid om vooral de internationale pers dan tenminste een vloeiend betoogje voor te houden. Hij begrijpt buitenlandse vragen niet. Als hem naar Duitsland wordt gevraagd geeft hij in algemeenheden een antwoord over Nederland, en andersom.

Steun van zijn persvoorlichter Pedro Salazar heeft hij niet te verwachten. De perschef dient de in het Nederlands door Advocaat gegeven antwoorden te vertalen in het Engels. Al in de betrekkelijke beslotenheid van het Sheraton Algarve is gebleken dat de persvoorlichter niet voor deze taak is berekend.

Het wordt bevestigd in Porto, waar de internationale volgers in een toch al hol kwartiertje met halve dan wel gebrekkige vertalingen worden afgescheept.

Het beetje dat er wel te melden is dan maar. Bouma, die licht geblesseerd was, is fit. Over Seedorf wordt vandaag besloten of hij alsnog in de selectie kan worden opgenomen. Van zijn bedoelingen laat Advocaat ook op het veld in Porto hoegenaamd niets blijken.

Zekerheid is er daarom niet, maar de opstelling zou er zo uit kunnen zien: Van der Sar; Heitinga, Stam, Bouma, Van Bronckhorst; Van der Meyde, Cocu, Davids, Zenden; Van Nistelrooij, Van der Vaart.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden