Nederland scoort dramatisch met aantal vrouwen in de top

null Beeld anp
Beeld anp

Dat Nederlandse vrouwen weinig ambitie hebben om door te dringen tot topfuncties wisten we al. Maar dat landen als Botswana, Georgië en Vietnam ons op ruime achterstand zetten, dat is toch wel pijnlijk. De cijfers drukken ons met de neus op de feiten.

Lisanne Ruijgrok

Slechts 10 procent van de topmanagers in Nederland is een vrouw. Dat is erg weinig in vergelijking met andere landen. Onder de rijke landen scoort alleen Japan lager met 9 procent. Wereldwijd is het percentage vrouwen in een hogere managementfunctie 24 procent. De cijfers zijn afkomstig van accountants- en adviesbureau Grant Thornton dat het aantal vrouwen in topfuncties vergeleek.

null Beeld Grant Thornton
Beeld Grant Thornton

Niet alleen Nederland, maar ook een aantal andere West-Europese landen scoren aanzienlijk onder het gemiddelde. Duitsland (14%), Denemarken (14%) en Zwitserland (13%) zijn daarmee vergelijkbaar met de Verenigde Arabische Emiraten (14%). In de Eurozone als geheel is 23 procent van de hoge managementfuncties in handen van vrouwen.

Oost-Europa en Zuidoost-Azië scoren hoog
Heel anders is de situatie in Rusland en de Baltische staten die vroeger tot de Sovjet-Unie behoorden. In Rusland is 43 procent van de topmanagers vrouw. Volgens de onderzoekers kan het traditioneel hoge percentage van Rusland worden teruggevoerd naar het communistische verleden. Het motto 'gelijke kansen voor iedereen' zorgde ervoor dat vrouwen in hogere functies werd gestimuleerd, vooral in sectoren als gezondheid, onderwijs en accountancy.

Ook in Indonesië, de Filippijnen, China en Thailand worden hoge functies in het bedrijfsleven vaak vervuld door vrouwen. In China is dat 38 procent, in Indonesië zelfs 41 procent. De onderzoekers hebben een verklaring: in Azië wonen kinderen, ouders en grootouders onder vaak onder één dak. Kinderopvang is dan eenvoudig geregeld en bovendien gratis, waardoor vrouwen aan hun carrière kunnen werken.

Grant Thornton deed onderzoek onder 6700 managers in de hele wereld. Zij werken bij bedrijven met 100 tot 500 werknemers en een omzet die minimaal 14 miljoen en maximaal 1,4 miljard euro bedraagt. In 2012 presenteerde adviesbureau Mercer ook een onderzoek naar vrouwen in topfuncties. Zij kwamen tot vergelijkbare conclusies. Volgens Mercer is de Nederlandse deeltijdcultuur funest voor de doorstroom van vrouwen.

null Beeld Grant Thornton
Beeld Grant Thornton

Bekijk hier de resultaten van het onderzoek van Grant Thornton

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden