’Nederland schuldig aan ernstige schendingen oorlogsrecht’

Twee vredesjuristen hebben bij het Openbaar Ministerie aangifte gedaan tegen regering en krijgsmacht vanwege ’ernstige schendingen’ van het humanitair oorlogsrecht in Afghanistan.

Volgens de juristen, N. Steijnen en M. Stelling, hebben Nederlandse militairen bij gevechtsacties in de Afghaanse provincie Uruzgan het oorlogsrecht geschonden. De militairen zouden te weinig rekening hebben gehouden met de aanwezigheid van burgers. Het OM in Den Haag maakt naar verwachting morgen bekend of het de aangifte tegen onder anderen commandant der strijdkrachten Berlijn, Navo-baas De Hoop Scheffer en de hoogste ambtenaren van Defensie en Buitenlandse zaken in behandeling neemt. De advocaten hebben aangekondigd dat ze naar het gerechtshof stappen als het OM de aangifte naast zich neerlegt.

Het OM doet al onderzoek naar een van de omstreden gevechtsacties, die in het district Chora in juni 2007. Daarbij zijn tussen de vijftig en zeventig burgers om het leven gekomen, volgens onafhankelijk onderzoek de meesten door Nederlands vuur. De Navo-commandant in Uruzgan beoordeelde de inzet van zware Nederland artillerie als in strijd met het oorlogsrecht, maar zijn superieuren deelden die mening niet.

Volgens Steijnen en Stelling heeft Nederland al vanaf 2003, tijdens de eerste Isaf-missie, „slachtoffers gemaakt onder de Afghaanse burgerbevolking”. Bovendien zou de Navo zichzelf een ’vrijbrief’ hebben gegeven om leiders van de taliban ’buitengerechtelijk te executeren’.

Steijnen en Stelling zijn actief in de vereniging Juristen voor Vrede. Ze staan vredesactivisten bij en doen zelf ook aan acties mee. Eerder hebben ze vergeefs geprobeerd om de Nederlandse regering veroordeeld te krijgen voor haar deelname aan de luchtaanvallen op voormalig Joegoslavië. Ook een poging om de Amerikaanse president Bush als ’terrorist’ te laten arresteren, leed schipbreuk. Stelling is in 1983 ontslagen als officier bij de luchtmacht omdat hij tegen het gebruik van kernwapens is.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 de Persgroep Nederland B.V. - alle rechten voorbehouden