Nederland schrijft bridgehistorie

Dit weekend wordt er voor Nederland een nieuwe stap in de bridgehistorie gezet. Zowel in de open, vrouwen- als senioren-klasse van het WK in de Portugese badplaats Estoril heeft Nederland kwalificatie afgedwongen! Dat is nog nooit eerder voorgekomen.

Henk Willemsens

In de open categorie mogen Jansma-Verhees, Bakkeren-Bertens en Muller-De Wijs proberen het resultaat van de 'Chili-zes' te evenaren. Weet u het nog, hoe Leufkens-Westra, Jansen-Westerhof en Muller-De Boer in 1993 in Chili na een paar bloedstollende partijen de Bermuda Bowl mee naar huis namen?

Zoals u ziet, is Bauke Muller de enige van dit gezelschap die aan beide kampioenschappen deel heeft genomen. Dit spel was destijds een peuleschilletje voor hem (zie diagram 1).

1) Goede verhoging (10/11) met driekaart schoppenMuller dreigde op dit spel AH en twee klaveren te missen, omdat AVB achter de heer zit. Ziet u de elegante oplossing om 4 te maken, nadat west uitgekomen is met een kleine ruiten?

Muller nam met de aas, stak over naar A en troefde een ruiten. Hierna speelde hij H en troefde hij B op tafel met V. Daarna kwam er een kleine schoppen uit noord... oost is machteloos. Hij kwam met zijn secce A aan slag, maar moest de klaveren aanbreken (in dat geval wordt H een slag) of in de dubbele renonce terugspelen.

OW hadden dus beter 4 uit kunnen nemen met 5 dat met de beste verdediging twee down kan (NZ moeten dan de harten aftroever vinden). De keerzijde is dat 5 ook down gespeeld had kunnen worden. West moet dan met klaveren uit komen (om door H heen te spelen) of met een kleine troef (vermijdt de ingooi), geen gemakkelijke opgave.

Henk Schippers (1944-2003) was aan het team verbonden als trainer/coach. Hij kwam met een schitterende oplossing voor het volgende dilemma (zie diagram 2).

Hoe kan zuid verder gaan nadat oost het 2-bod (Stayman) doubleert voor de uitkomst?

Stel u heeft niets bijzonders afgesproken en biedt daarom 2, waarna noord het bieden afsluit met 4. West komt trouw uit met 10, waarna OW drie klaverenslagen meenemen. Ziet u hoe (oost aan slag) OW hierna 4 down kunnen spelen?

Oost kan klaveren doorspelen in de triple renonce! West kan met 10 voortroeven om A van de dummy te forceren, waarna oost nog een vaste troefslag over heeft!

Het probleem van dit spel is dat zuid leider is! Als noord 4 mag spelen, is er geen vuiltje aan de lucht, want oost kan niet met klaveren uitkomen zonder H van noord hoog te maken. Maar hoe krijg je 4 nu in de noordhand?

Schippers bedacht het volgende:

Deze serie ziet er bijzonder mysterieus uit, maar als u even verder leest, zult u merken dat de uitleg verrassend eenvoudig is. Zuid past op het doublet van oost. Dat betekent alleen dat zuid géén klaverendekking heeft, verder zegt het nog niets. Hierna redoubleert noord. Dat is repeated Stayman. Het vraagt dus aan zuid om alsnog een vierkaart hoge kleur te melden, maar als hij een vierkaart schoppen heeft, moet hij 2 bieden, heeft hij een vierkaart harten, dan moet hij 2 bieden! Zuid antwoordt dus 2 (>vierkaart schoppen), waarna noord het eindcontract bepaalt op 4 en voilà, 4 wordt gespeeld door noord!

Tot slot nog dit spel dat groot voordeel voor Nederland opleverde (zie diagram 3).

Westra had deze hand:

- 1073 V6543 HV983

Wat zou u bieden als uw partner opent met 1 en rechts van u een volgbod van 1 wordt gedaan?

Westra bood 3! Dat is een splinterbid (korte schoppen, ruiten steun), waarna het als volgt verder ging:

Leufkens-Westra wisten moeiteloos het dichte 6 te bereiken. West besloot terecht uit te nemen met 6 dat maar eentje down ging. Toch dikke winst voor Nederland. Aan de andere tafel opende Muller de westhand met een zwakke 2, De Boer hoogde op naar 4, NZ hielden zich stil. Ook Muller haalde elf slagen, 13 imp's naar Nederland.

Oost gever, allen kwetsbaar

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden