'Nederland schiet in eigen voet'

Ons land laat economische kansen in Turkije liggen 'Wij zijn de poort naar Azië, bij jullie staat alles stil'

'Bindi¿i dali kesmek'. Op de Dam in Amsterdam schrijft Mustafa Gülec het Turkse gezegde in blokletters op papier.

"'Zaag niet aan de tak waarop je zit', zeggen we in Turkije. Dat is wat Wilders doet als hij onze president Gül een Koerden-mepper noemt."

De docent Nederlands in Ankara leunt tegen een dranghek op de Dam in Amsterdam. Niet veel verderop legt president Abdullah Gül met zijn echtgenote een krans bij het Nationaal Monument, het begin van een driedaags staatsbezoek ter ere van 400 jaar Turks-Nederlandse betrekkingen.

Zaterdag had Wilders hem op Twitter Koerden-mepper, Hamas-vriend en islamist genoemd. De docent: "Jullie hebben ons nodig. Turkije groeit hard. Er liggen veel kansen. Maar wat doet Wilders? Hij schoffeert Turkije."

Een Turks-Nederlandse toeschouwer veert op als hij het gezegde over de tak en de zaag hoort. Het gaat over Wilders, begrijpt hij. "Ik snap het gewoon niet", zegt Gülec. "Nederland is toch het land van pragmatisme? Van geld verdienen? Al in 1612 verwelkomde onze sultan Ahmed I jullie eerste ambassadeur. Waarom zou je je zó in je eigen voet schieten?"

Gülec die in Leiden Nederlands studeerde, reist met vijfhonderd landgenoten mee in het kielzog van president Gül en zijn vrouw. Want wat Wilders ook zegt: aan het einde van de dag hebben de Turken één doel: zaken doen. Hun economie groeit sterk (8,5 procent in 2011), maar de innovatie blijft achter en Turkse producten worden nog te weinig geëxporteerd. Nederlandse kennis en kunde over onderzoek en ontwikkeling is welkom.

In de Passenger Terminal, een conferentiecentrum aan het IJ, troffen de Turken daarom gisteren 430 potentiële, Nederlandse zakenpartners. In de grote zaal: een workshop voor Turken die hier een bedrijf willen opzetten. De hal raakte niet halfvol. Wie naar de cijfers kijkt, snapt waarom.

Waar de Nederlandse economie dit jaar met 0,8 procent krimpt, groeit de Turkse economie ondertussen met 3,5 procent. Volgend jaar verdienen de 78 miljoen Turken samen voor het eerst meer dan de ruim 16 miljoen Nederlanders. De Turken dromen ervan om in 2020 tot de top tien van grootste economieën te behoren.

"We zoeken daarom investeerders", zegt Gökmen Topuz", manager investments van een grote Turkse energiemaatschappij. "De vraag naar energie groeit bij ons met 7 procent per jaar. Turkije is de poort naar Azië. Bij jullie staat het allemaal stil."

Een paar tafels verderop staat Atilay Uslu, de Turks-Nederlandse oprichter van vliegmaatschappij Corendon. Het zijn niet alléén de cijfers, zegt hij. "Je moet in Turkije Nederland steeds verdedigen. De mensen willen weten hoe het met Wilders zit. Ik zeg altijd maar: ieder dorp heeft zijn dorpsgek."

PVV-gedeputeerden in Limburg, Antoine Janssen en Theo Krebbers hebben overigens laten weten donderdag wel te willen deelnemen aan een lunch met president Gül, tot woede van PVV-Limburg.

Atilay Uslu vindt dat ook premier Rutte vaker afstand moet nemen van uitspraken van Wilders. "Het gekke is: wij vervoeren per jaar 600.000 Nederlanders naar Turkije. Een flink percentage daarvan stemt op de PVV. De partij schoffeert Turkije, maar de kiezers gaan er wel naartoe omdat het goedkoop is."

Nee, dan het zaaltje in een uithoek van het gebouw. Ondernemen in Turkije: bomvol. Belasting, bv's, alles komt langs. De aanwezige Nederlanders noteren het allemaal zorgvuldig.

Het gebeurt in Turkije, zoveel is na gisteren wel duidelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden