'Nederland schendt VN-verdrag'

Anti-rokenclubs kijken of Staat voor de rechter kan worden gesleept

Anti-rokenorganisaties gaan uitzoeken of er mogelijkheid is om een proces aan te spannen tegen de Staat omdat Nederland volgens hen stelselmatig een VN-verdrag tegen het roken schendt.

Volgens de Alliantie Nederland Rookvrij, een nieuw samenwerkingsverband van organisaties die vinden dat de overheid roken effectief moet ontmoedigen, gaat het beleid van minister Schippers (Volksgezondheid) lijnrecht in tegen een verdrag van de Wereldgezondheidsorganisatie (WHO) dat Nederland in 2005 tekende. "We gaan uitzoeken of een proces tegen de Staat haalbaar is", zei Hans Stam, directeur van de Hartstichting en bestuurder van de Alliantie. De Alliantie presenteerde gisteren een rapport waaruit volgens de auteurs blijkt dat Nederland zich niet houdt aan acht van de veertien belangrijkste bepalingen in het WHO-verdrag tot terugdringing van het roken.

"Er is per saldo geen tabaksbeleid in Nederland; de overheid staat direct onder invloed van de tabaksindustrie; de prijs van tabak is te laag; de lijsten met ingrediënten die de industrie in tabak stopt, zijn beschikbaar maar nog altijd niet openbaar gemaakt", aldus één van de samenstellers, Marc Willemsen, bijzonder hoogleraar tabaksontmoediging en werkzaam bij Stivoro. Volgens Willemsen is het WHO-verdrag juridisch bindend voor de 174 landen die het hebben getekend. Op schending van de afspraken staan geen sancties.

Willemsen kijkt met belangstelling naar het verloop van de bodemprocedure die Clean Air Nederland (CAN) tegen de Staat heeft aangespannen om de hele horeca rookvrij te krijgen. Ook in die zaak wordt verwezen naar het WHO-verdrag. "Dit proces zal duidelijk maken of een bredere rechtszaak tegen de Staat over handhaving van het verdrag haalbaar is."

Volgens de Canadees Laurent Hubert, directeur van een internationale organisatie van landen die het verdrag hebben omarmd, wordt onder Schippers het tabaksbeleid afgebroken. "Nederland geeft prioriteit aan de belangen van de tabaksindustrie, in plaats van aan de belangen van burgers. Dat is beschamend voor een land dat voorop liep en symbool was voor handhaving van internationaal recht." Hoogleraar preventie geneeskunde Onno van Schayck riep politici op om Schippers te dwingen tot een effectief tabaksbeleid. "Wij doen het in Nederland buitengewoon slecht. Wij zijn het sufferdje van de westerse wereld." Maandag debatteert de Kamer over de eerste Volksgezondheidsnota van Schippers.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden