Nederland schendt kinderrechten

In Nederland zijn nog altijd 118.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling; 'ontoelaatbaar' schrijft het rapport. (archieffoto) Beeld ANP XTRA
In Nederland zijn nog altijd 118.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling; 'ontoelaatbaar' schrijft het rapport. (archieffoto)Beeld ANP XTRA

Nederland schendt op veel punten het VN-Kinderrechtenverdrag. Vooral op het gebied van het armoedebeleid, de aanpak van kindermishandeling en in migratieprocedures. Dat staat in het kritische rapport dat het Nederlandse Kinderrechtencollectief morgen presenteert bij het VN-Kinderrechtencomité in Genève.

Nederland doet te weinig om de aanbevelingen van het VN-Kinderrechtencomité na de vorige rapportage, in 2009, op te volgen en zo het kinderrechtenbeleid te verbeteren. Op belangrijke punten is de situatie zelfs achteruitgegaan, stelt het Kinderrechtencollectief dat bestaat uit organisaties als Unicef, Defence for Children en de Nationale Jeugdraad.

Nederland is daarmee helaas geen voorloper als het gaat om naleving van kinderrechten, zegt Aloys van Rest namens het collectief. "In Nederland bestaan de mogelijkheden om voor alle kinderen goed te zorgen. Maar daar slagen we niet in. De overheid vindt het niet belangrijk genoeg eerst aan kinderen te denken, terwijl ze dit vanuit het Kinderrechtenverdrag wel zou moeten doen. Het afschaffen van het ministerie van jeugd en gezin is een voorbeeld. Daarnaast zie je dat veel van de bezuinigingen kwetsbare kinderen raken. "

De overheid moet, zo bepleit het collectief, de gevolgen van die bezuinigingen voor kinderen, vooral die uit arme gezinnen, beperken. Dat kan met extra aandacht voor bijvoorbeeld jeugdparticipatie en jeugdzorg, maar ook voor hun gezondheid, hun schoolloopbaan als zorgleerling en voor het verhoogde risico op kindermishandeling.

Het is ontoelaatbaar dat in Nederland jaarlijks nog steeds meer dan 118.000 kinderen slachtoffer van kindermishandeling zijn, stelt het collectief. Om dit aantal te laten dalen, zijn er inmiddels goede maatregelen en methoden beschikbaar, maar deze worden in veel gemeenten onvoldoende toegepast. "Het preventiebeleid is daarom op papier vaak mooi, maar bereikt in de praktijk te weinig ouders en kinderen. Als kinderen eenmaal mishandeld worden, blijkt de hulp te vaak ontoereikend", aldus Van Rest.

Het collectief stelt dat bij de decentralisatie van de jeugdzorg kinderrechten dreigen te worden geschonden. Bijvoorbeeld door de rechtsongelijkheid die kan ontstaan tussen kinderen uit verschillende gemeenten en de discriminatie van asielzoekerskinderen voor wie de hulpplicht nog steeds niet in de wet is opgenomen.

De rechten van die laatste groep baren het collectief ook op ander vlak grote zorgen. Het collectief pleit voor onderzoek naar de belangen van kinderen in migratieprocedures en wijst erop dat door het strenge Nederlandse beleid op het gebied van gezinshereniging zo'n 2500 kinderen gescheiden van hun ouders leven.

Daarnaast hebben duizenden kinderen in asielzoekerscentra wel een dak boven hun hoofd, maar geen thuis, stellen de kinderrechtenorganisaties. "Zorg voor kindvriendelijke opvang en maak een einde aan het grote aantal verhuizingen."

Volgens Van Rest is daarbij het grootste probleem dat asielzoekerskinderen eerst als vreemdelingen worden gezien en dan pas als kind. "En voor hen worden lagere standaarden aangemeten, in plaats van hogere. Terwijl deze kinderen vanuit het Kinderrechtenverdrag juist recht hebben op extra bescherming van hun rechten."

Op enkele punten is sinds de rapportage van 2009 wel vooruitgang geboekt, zo meldt het collectief. Er is inmiddels een Kinderombudsman en het College voor de Rechten van de Mens.

Daarnaast is er een teruggang in jeugdcriminaliteit, zijn de extreme wachtlijsten bij jeugdzorg minder lang en er kwam een Kinderpardon, zij het volgens het collectief met wel 'erg strikte voorwaarden'.

Probleemgedrag

Het is niet best gesteld met de leefsituatie van Poolse, Bulgaarse en Roemeense kinderen in Nederland. Dat stelt het Sociaal en Cultureel Planbureau in een rapport dat vandaag wordt gepresenteerd.

Het probleemgedrag van die kinderen komt door de vele verhuizingen van hun ouders - vaak arbeidsmigranten, een gebrekkige leefomgeving, armoede, huiselijk geweld, taalachterstand, zich hier niet thuis voelen en weinig aandacht van de ouders. Het leidt in veel gevallen tot overlast en schooluitval.

In Nederland wonen ongeveer 41.000 kinderen uit Polen, Bulgarije en Roemenië.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden