Nederland ruilt stuk land met België

De Belgische gemeente Visé raakt een stuk grond kwijt aan Nederland Beeld afp
De Belgische gemeente Visé raakt een stuk grond kwijt aan NederlandBeeld afp

België ruilt binnenkort een stuk land met ons. Waarom? "Omdat dat beter uitkomt", legde Marcel Neven, burgemeester van het Belgische Visé deze week uit aan een verslaggever van AP. Voor de politie van die gemeente is het stuk grond aan de Nederlandse kant van de Maas al jaren een probleem.

Tom Scheele

De Belgen raken weliswaar een mooi natuurgebiedje kwijt met de omvang van grofweg 15 voetbalvelden, maar het verlost zichzelf met de ruil ook van een jurisdictie-probleem. De Belgische politie kan namelijk alleen per boot naar het gebied toe, dat als landtong is verbonden aan de Nederlandse gemeente Eijsden. Maar aangezien er geen aanlegplaats is voor boten moeten agenten het laatste stuk springen. Om via de weg te gaan, moet de politie toestemming vragen aan Nederland en dat duurt soms te lang.

Drie jaar geleden zorgde dat voor grote problemen toen er een onthoofd lijk werd gevonden. "Voorbijgangers waarschuwden de Nederlandse politie, maar die konden niks doen en ook wij konden de plek niet snel bereiken", zegt politiecommissaris Jean-Francois Duchesne.

De ruil
Alle voorbereidingen zijn inmiddels getroffen, de verwachting in België is dat de parlementen van beide landen dit jaar met de ruil kunnen instemmen. "We hadden dit veel eerder moeten doen", zegt Neven bijna twee eeuwen nadat de grens tussen België en Nederland voor het eerst werd vastgesteld. In ruil krijgt België een klein stukje land dat vanuit Eijsden gezien aan de overkant van de Maas ligt.

Het ruilen van grenzen gebeurt vaker, maar gaat meestal gepaard met langdurige ruzies. Zo ruilden India en Bangladesh afgelopen zomer nog 150 stukken land. De onderhandelingen hierover lopen echter al vanaf 1947, toen India onafhankelijk werd.

Vriendelijk
Maar waarom lukt het Nederland en België dan wel om dit vreedzaam te beslissen? Volgens de Belgische militair historicus Luc de Vos ligt dit aan de vriendschap tussen de twee landen. "Nederland en België zijn al eeuwen met elkaar verbonden en bovendien speelt grondgebied sinds de Tweede Wereldoorlog niet meer zo'n belangrijke rol."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden