Nederland rouwde, maar wat gebeurde er nog meer op de wereld?

Archieffoto van verpleegkundigen die het lichaam bedekken van een vrouw die is overleden aan het ebola-virus. Beeld epa

De vlaggen hingen halfstok, treinen stonden stil en ook op de Tilburgse kermis reden de botsauto's niet meer. De natie rouwde. Maar er gebeurde nog meer in de wereld. Bekijk hier het nieuws dat werd ondergesneeuwd door de nationale rouwdag.

Terwijl we in Nederland de omgekomen passagiers van rampvlucht MH17 herdachten, kwamen er bij een andere vliegtuigramp in Taiwan zeker 51 mensen om het leven. Een passagiersvliegtuig van TransAsia probeerde in stormachtig weer een noodlanding te maken, maar dat mislukte. Naast de dodelijke slachtoffers vielen er ook zeven zwaargewonden. In totaal waren er 54 passagiers en vier bemanningsleden aan boord. Het vliegtuig was op weg van Kaohsiung naar Magong.

Politiemissie
Het viel niet geheel buiten het nieuws, maar kreeg door de rouwdag toch iets minder aandacht: de VN- politiemissie. Nederland, Australië en Oekraïne werken achter de schermen aan een resolutie voor een politiemissie van de Verenigde Naties op de plek van de vliegtuigcrash in Oekraïne. De missie moet de rampplek beveiligen zodat onderzoekers ongestoord hun werk kunnen doen.

Experts werken momenteel in New York aan het voorstel, zei een woordvoerder. De resolutie moet nog deze week worden voorgelegd in de VN-Veiligheidsraad. Premier Mark Rutte heeft gisteravond aan de president van Oekraïne gevraagd mee te werken aan de verklaring.

Hoofdbestrijder ebola zelf besmet
De 39-jarige viroloog Sheik Umar Khan, die in Sierra Leone de aanpak tegen het ebola-virus leidt, is nu zelf getroffen door de ziekte. Eind vorige maand zei hij nog te vrezen voor besmetting. "Ik ben bang voor mijn leven moet ik zeggen, omdat ik mijn leven koester." Toen toonde hij geen verschijnselen van de ziekte, zoals diarree, hoge koorts en hoofdpijn. Khan behandelde meer dan honderd patiënten en staat in het West-Afrikaanse land bekend als 'nationale held'.

Inmiddels is hij overgebracht naar een kliniek die door Artsen zonder Grenzen wordt geleid. Drie van zijn collega-verpleegkundigen zijn afgelopen zondag bezweken aan het virus. In Sierra Leone, Guinee en Liberia zijn meer dan 600 mensen gestorven aan de ziekte, waartegen geen medicijn of vaccin bestaat. Meer dan 90 procent van de mensen die met het virus zijn besmet, sterft.

Uitwisselen telecominformatie met NSA mag
De Nederlandse geheime diensten AIVD en MIVD mogen telecommunicatie uitwisselen met de Amerikaanse veiligheidsdienst NSA. Dat kan prima door de beugel, besloot de rechtbank in Den Haag vandaag. Volgens de rechtbank kunnen de uitgewisselde gegevens worden ingezet voor terrorismebestrijding.

De NSA is in opspraak gekomen, omdat deze Amerikaanse veiligheidsdienst wereldwijd op omstreden manier massaal privacygevoelige informatie verzamelt. Ook van 'gewone burgers'. De Nederlandse diensten mogen niet zelf 'ongericht' telecommunicatie onderscheppen en vervolgens gebruiken. De Amerikaanse diensten mogen dit wel. Dit betekent niet dat de ontvangst en het eventuele gebruik van die gegevens zonder meer ongeoorloofd zijn, concludeert de rechtbank.

Laatste reis Costa Concordia begonnen
Meer dan 2,5 jaar geleden kapseisde het voor het Toscaanse eiland Iglio. Het gevolg: 32 doden en een rechtszaak. Maar het luxe cruiseschip de Costa Concordia is nu eindelijk onderweg naar thuishaven Genua. De laatste reis, want als het dit weekend in de Italiaanse haven aankomt wordt het direct gesloopt.

Snel gaat de laatste reis van de Costa Concordia niet. Het schip wordt door ruim tien boten op loopsnelheid gesleept. Daarom heeft het konvooi 4 à 5 dagen nodig voor de oversteek van 152 zeemijlen (282 kilometer) naar de regio Ligurië. Het is een van de grootste maritieme bergingsoperaties ooit. Volgens de rederij Costa Crociere kost de operatie 1,5 miljard euro.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden