Nederland profiteert flink van Galileo

Galileo, het Europese systeem voor satellietnavigatie, wordt getrokken door grote lidstaten als Duitsland en Italië. Maar ook voor Nederlandse bedrijven is het belangrijk.

ICT-dienstverlener LogicaCMG presenteert binnenkort het prototype van zijn wandelassistent. „Het apparaatje kan van pas komen voor, bijvoorbeeld, oudere mensen”, zegt Rob Postema van LogicaCMG. „Als er onderweg iets mis gaat, kun je thuis met Google Earth precies zien waar iemand zich bevindt. En door een draadloze beeld- en geluidverbinding kun je achterhalen wat er aan de hand is en snel hulp bieden.”

Het is een van de vele mogelijke toepassingen van satellietnavigatie. GPS is het bekende Amerikaanse systeem voor satellietnavigatie, dat al voor veel toepassingen wordt gebruikt. Maar Europa heeft lang geleden besloten zijn eigen systeem voor satellietnavigatie te bouwen, Galileo genaamd. De eerste satelliet daarvan cirkelt inmiddels om de aarde. Er moeten er nog 29 volgen. Maar het consortium van bedrijven dat het systeem moet uitbouwen is vastgelopen op de financiële risico’s. Het eist een grotere bijdrage van de Europese overheden. De transportministers van de EU-lidstaten buigen zich volgende maand over de vraag of zij daartoe bereid zijn.

Nederland is bij de bouw van de eerste fase van Galileo, zijnde vier satellieten, goed vertegenwoordigd. De Leidse onderneming Dutch Space bouwt de zonnepanelen waar die vier satellieten hun energie uit halen, en heeft een contract binnengesleept voor een deel van de uitgebreide testsystemen voor Galileo. De contracten van Dutch Space voor deze eerste fase hebben een totale waarde van 11 miljoen euro. De grootste Nederlandse speler in Galileo is LogicaCMG. De ICT-dienstverlener heeft contracten ter waarde van meer dan 15 miljoen euro. LogicaCMG is verantwoordelijk voor de bouw van elementen voor de beveiliging van het dataverkeer in Galileo en de besturing van de satellieten.

Deelname aan de bouw van Galileo is goed voor de industrie én goed voor Nederland, zegt Rob Postema van LogicaCMG, omdat daarmee veel kennis van het systeem in huis wordt gehaald. Dat is een voordeel bij de ontwikkeling van toepassingen voor de signalen van Galileo.

In Nederland wordt daarbij vooral gedacht aan rekeningrijden, tegenwoordig aangeduid als ’anders betalen voor mobiliteit’. Alleen al vanwege die toepassing moet de bouw van Galileo snel doorgaan, zei minister van verkeer Eurlings onlangs in de Tweede Kamer. Maar er zijn ook andere toepassingen die voor Nederland interessant kunnen zijn. Zo kan Galileo TBS’ers met verlof en een enkelbandje nauwkeurig volgen.

En er liggen nieuwe toepassingsmogelijkheden in de voor Nederland belangrijke transportsector. Onderzoeksorganisatie TNO heeft samen met onder anderen LogicaCMG, de Delftse satellietnavigatiespecialist Ursa Minor (’kleine beer’) en offshore dienstverlener Argoss bij de overheid een voorstel ingediend voor een proefproject met het vervoer van gevaarlijke stoffen. Het idee is satellietnavigatie te combineren met telecom en aardobservatie, om de gangen van een transport te volgen en zijn omgeving af te speuren op mogelijke risico’s, zoals stormen en ongevallen. De initiatiefnemers hopen het systeem medio volgend jaar te demonstreren aan de ministers van de lidstaten van de Europese ruimtevaartorganisatie ESA, die dan in Nederland vergaderen.

Maar dan moet het Galileo-project wel op de rails blijven. De strubbelingen in het consortium dat Galileo zou uitbouwen en exploiteren baart ook de Nederlandse spelers zorgen, zegt Geert Mennenga van Dutch Space. „Maar we hebben er geen enkele invloed op. We kunnen weinig anders doen dan volgen wat er gebeurt.” Dutch Space bouwde de zonnepanelen voor de eerste, reeds gelanceerde satelliet en heeft een tweede set op stapel staan. Voor de sets 3 en 4 is het contract binnen, maar is de productie nog niet vrijgegeven. De contracten voor de volgende fase van 26 satellieten moeten door het Galileo-consortium worden aanbesteed. Dutch Space moet dan opnieuw meedingen, maar weet zich verzekerd van een goede uitgangspositie. Mennenga gaat ervan uit dat de huidige vertraging niet tot afstel zal leiden: „We luisteren naar de Europese politici, onder wie minister Eurlings, die zeggen dat Galileo nog steeds belangrijk is voor Europa.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden