Nederland presteert matig bij WK baan

MANCHESTER (ANP) - Het baanwielrennen leeft nog. Ten minste in Engeland, waar het voor eerst van de weg gescheiden wereldkampioenschap voor pistiers in Manchester volle hallen en een regen van records opleverde. Vijf dagen baansport op wereldniveau, waarbij de Nederlanders een ondergeschikte rol speelden. De mini-ploeg van Peter Nieuwenhuis vertrok zonder medailles.

Manchester is de thuisbasis voor de Britse baansport. Het nationale velodrome, die drie van de vijf dagen met ruim 4000 kijkers volledig uitpuilde, behoort tot de snelste ter wereld.

Chris Boardman gaf het startsein met twee verscherpingen van het wereldrecord op de achtervolging. Voor een enthousiast thuispubliek bracht de Brit het individuele record op de 4000 meter naar 4.11,114.

Er zou na Boardman nog acht keer een wereldrecord sneuvelen. De Italiaanse achtervolgingsploeg, die Australië als wereldkampioen afloste, brak in twee etappes bijna de grens van vier minuten.

Bij de achtervolging voor de vrouwen werd de toptijd van Antonella Bellutti uit 1995 bij de kwalificatie drie keer scherper gezet, waarna de Française Marion Clignet zaterdagavond in de kwartfinales het laatste woord had. Clignet reed een dag later, zoals verwacht, ook naar het goud.

De Fransen deden het toch al goed in Manchester. Er was ook nog twee keer goud voor Felicia Ballanger. De naar de vroegere Italiaanse kampioen Felice Gimondi genoemde renster zette haar successtory van Atlanta voort met twee wereldtitels, zoals op de sprint als op de 500 meter. Ballanger dankt haar succes naar eigen zeggen aan een sportpsycholoog, wiens hulp ze vorig jaar inriep, omdat ze tijdens wedstrijden zo nerveus was.

Florian Rousseau, Olympisch kampioen op de kilometer, nam op de sprint de wereldtitel van de Australiër Darryn Hill over.

Degelijk

Nederland bleef in Manchester bij al het geweld achter. “Degelijk”, noemde bondscoach Peter Nieuwenhuis het optreden van zijn ploeg van tien renners. Op Peter Pieters in de puntenkoers na eindigde alles binnen de eerste acht. De Olympische sprint (Van Hameren, Vink, Slippens/6e), de achtervolgingsploeg (Bakker, Rozendaal, Slippens en Schep/8e), de koppelkoers (Pieters/Post/6e) en Haringa op de puntenkoers (7e). “We spelen hier mee tot in de kwartfinales. Er zal veel moeten gebeuren voordat wij ook weer om de medailles meedoen.”

Nieuwenhuis had gehoopt met een medaille naar huis te gaan. Het Olympisch succes van Ingrid Haringa kreeg in de puntenkoers echter geen vervolg. Ze zat in de tang bij twee Russinnen en miste de kracht zich daar uit te wringen.

Haringa gaat nog wel even door. Evenals de in de nadagen van zijn loopbaan gekomen Pieters. Dirk-Jan Van Hameren, twee keer op Olympische Spelen actief op de kilometer, stopt. “Na ons komt er een groot gat”, kon Van Hameren in Manchester constateren. “Dat zal pas veranderen als ook Nederland een overdekte baan krijgt. Dan heeft zo'n achtervolgingsploeg ook toekomst.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden