Nederland pillenland

Geen kaas, tulpen of klompen; Nederland staat bekend om de xtc-pillen. In het buitenland weten ze dat allang. Dat eigenwijze land aan de grens met Duitsland is de belangrijkste producent en exporteur ter wereld. Holland moet nog wennen aan die nieuwe gidsrol. Tijdens internationale ontmoetingen wordt, tot grote ergenis van premier Kok, die uitzonderlijke rol van het tulpenlandje veelvuldig aan de kaak gesteld.

redactie binnenland

Nederland exporteert per jaar meer xtc dan kaas naar de Verenigde Staten. De export van kaas naar Amerika bracht Nederland vorig jaar 67 miljoen gulden in het laatje, de straatwaarde van onderschepte pillen in diezelfde periode is 280 miljoen gulden. Onderschepte pillen vertegenwoordigen in de regel enkele procenten van de werkelijke handel.

Vorig jaar beschuldigde voorzitter Prodi van de Europese Commissie Nederland ervan te weinig te doen aan drugsbestrijding. Kort daarvoor waren twee Italiaanse jongeren na het gebruik van xtc overleden. De dood van de twee jeugdigen leidde in Italië tot paniek. Enig overtuigend bewijs ontbrak, maar volgens de politie bestond over de herkomst van de geslikte xtc-pillen geen misverstand: Paesi Bassi, Nederland.

Toch is er ook veel lof voor het Nederlandse drugsbeleid. Het drugsbureau van de Verenigde Naties, de International Narcotics Control Board zegt in het jaarrapport 1999 dat Nederland het land is waar de meeste xtc en amfetamines worden geproduceerd. Tegelijk spreekt uit het rapport waardering voor de voortvarendheid waarmee de Nederlandse politie en justitie laboratoria ontmantelen. Het drugsbureau is ook vol lof over de stipte manier waarop Nederland de VN voorziet van inlichtingen over de export van benodigde grondstoffen voor de productie van drugs.

Uit cijfers van de Unit Synthetische Drugs in Eindhoven blijkt dat vorig jaar 1,1 miljoen xtc-tabletten in beslag zijn genomen. In het buitenland (en vrijwel zeker afkomstig uit ons land) ging het om 2,5 miljoen pillen. Volgens cijfers van het ministerie van vws omvat de binnenlandse markt wekelijks 250000 xtc-gebruikers en dat aantal is sinds een jaar gestabiliseerd.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden