Nederland pakt mensenhandel Hongaren aan

Minderjarige slachtoffers van mensenhandel belanden vaak in de prostitutie. Beeld ANP

Oost-Europese landen slagen er niet in om zelf verdachten van mensenhandel te berechten. Wel helpen zij Nederland aanzienlijk beter dan enkele jaren geleden bij de aanpak van uitbuiting in de sector voor sekswerkers. En dat is nodig ook, want alleen al op de Amsterdamse Wallen neemt het Openbaar Ministerie bijvoorbeeld acht groepen Hongaren op de korrel wegens uitbuiting van tientallen vrouwen.

Het gaat daarbij om Hongaren die in eigen land begonnen met de uitbuiting, maar die hun activiteiten hebben uitgerold naar onder meer Nederland. In de acht zaken die alleen al bij het parket in Amsterdam de afgelopen jaren binnenkwamen, gaat het om drie tot zeven verdachten per zaak. Deze verdachten opereerden in familieverband. In totaal - families en alleen opererende verdachten - gaat om het ruim honderd Hongaren.

"Deze groep neemt een onevenredig groot deel voor haar rekening, zowel qua slachtoffers als verdachten." Dat zegt de Amsterdamse officier van justitie Jolanda de Boer in een interview met deze krant. "De samenwerking bij een rechtshulpverzoek is heel erg goed, maar als je ziet hoe ze zelf tegen het delict in hun eigen land aankijken dan zie je een wereld van verschil", zegt de specialist op het gebied van mensenhandel. In de praktijk betekent dit dat het Nederlandse Openbaar Ministerie ook mensenhandel voor de rechter brengt die door Hongaren buiten Nederland is begaan.

Betere verdiensten
De Boer: "Ik weet dat veel Hongaarse families die zich hier schuldig maken aan uitbuiting al in Hongarije met die meisjes zijn begonnen. Dat stukje pakken we mee als ze hier worden berecht. Het begint vaak al als de kinderen minderjarig zijn en uit een kindertehuis worden meegenomen om in de familie te worden opgenomen."

Daarna worden de meisjes, volgens De Boer, in eigen omgeving ingezet in de prostitutie. Later worden de activiteiten in bijvoorbeeld Zwitserland en Nederland voortgezet, simpelweg omdat dezelfde arbeid (lees: prostitutie) daar aanzienlijk meer oplevert.

De belangrijkste reden dat justitie in Oost-Europese landen niet ingrijpt, is dat die de situatie niet als mensenhandel ziet. Zij vinden dat er een aangifte moet liggen, legt De Boer uit. Nederland vervolgt mensenhandel sowieso, dus ook als het slachtoffer zichzelf niet als slachtoffer ziet en dus aangifte achterwege laat. De gedachte achter dit zogeheten ambtshalve vervolgen, is dat slachtoffers geen aangifte doen omdat ze onder grote druk staan. "De geluiden dat men in Hongarije de politie en de rechters niet vertrouwt, hoor ik ook."

Europese richtlijn
Volgens De Boer mag er geen onderscheid zijn. "Hongarije behoort net als wij bij de Europese Unie en dat betekent dat zij onder dezelfde Europese richtlijn voor vervolging van mensenhandel vallen. Volgens De Boer worstelt Hongarije bij vervolging vooral met het feit dat daders en slachtoffers uit dezelfde Roma-gemeenschap komen. "En dat is een heel gevoelig onderwerp. De groepering is groot, moeilijk beheersbaar en lastig te integreren."

Onlangs kreeg ook een 24-jarige Bulgaar zes jaar cel voor mensenhandel. Hij buitte twee Bulgaarse vrouwen uit, een activiteit die hij net als de Hongaarse familiebendes al ontplooide in het thuisland in de Bulgaarse plaatsen Petrich en Varna.

Het aantal slachtoffers van mensenhandel dat in beeld komt, is 1400 tot 1500 per jaar. De overgrote meerderheid van de slachtoffers - 85 procent - wordt uitgebuit in de seksindustrie.

Lees vandaag in Trouw minderjarige meisjes maandenlang in een studentenflat in Diemen werden misbruikt.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden