'Nederland overtreedt Europese regels voor gezinshereniging'

Beeld ANP

De rechtbank in Den Bosch heeft een nieuw bommetje gelegd onder de Wet Inburgering in het Buitenland (WIB). De meervoudige kamer voor vreemdelingenzaken oordeelde dat een vrouw uit Azerbeidzjan niet eerst in het buitenland voor haar inburgeringsexamen hoeft te slagen voordat ze zich bij haar man in Nederland mag voegen.

De rechtbank acht het examen in strijd met de gezinsherenigingsrichtlijn van de Europese Unie en baseert zich daarbij op een eerdere, scherpe veroordeling van de Europese Commissie. De rechters stellen dat een lidstaat volgens de Europese regelgeving aan nieuwkomers misschien wel integratievoorwaarden mag stellen, maar dat de plicht te slagen voor het inburgeringsexamen te ver gaat.

Gerben Dijkman, de advocaat van de vrouw wier aanvraag voor een verblijfsvergunning in februari 2011 werd afgewezen, noemt de uitspraak een nieuwe doorbraak. "De WIB is hiermee van tafel geveegd."

Er zijn in de EU vier landen die taaleisen stellen bij gezinshereniging. Oostenrijk, Groot-Brittannië en Duitsland hebben een verplichte taaltoets in het land van herkomst. Nederland koppelt daar als enige ook een kennistoets aan vast.

In alle vier landen staat die verplichting ter discussie, zegt Kees Groenendijk, emeritus hoogleraar rechtssociologie en gespecialiseerd in migratierecht. "De Europese Commissie heeft vorig jaar geoordeeld dat de Nederlandse wet in strijd is met de gezinsherenigingsrichtlijn. De Nederlandse regering trekt zich daar tot nu toe niets van aan. Daarom is het goed dat de rechters in Den Bosch hier nu een duidelijke uitspraak over hebben gedaan."

Het Nederlandse beleid verscheurt gezinnen, stelt VluchtelingenWerk. "Hopelijk zijn we nu een stap dichter bij een fatsoenlijke oplossing."

Wat Frankrijk doet op het gebied van integratievoorwaarden kan wel, zegt Groenendijk, en zou dus als voorbeeld voor Nederland kunnen gelden. "Als je je daar meldt voor een visum en zakt voor de taaltoets, biedt de consul je een verplichte taalcursus van twee maanden aan. Als je die netjes volgt, krijg je je visum. Er is dus wel een verplichte taalcursus, maar geen verplichting te slagen voor een examen. Dat valt wel binnen de Europese richtlijnen."

Het ministerie van sociale zaken en werkgelegenheid kan in beroep bij de Raad van State, maar wil eerst de uitspraak nog goed bestuderen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2019 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden