Nederland opnieuw grote opkoper op Amerikaanse markt

Van onze redactie economie AMSTERDAM - Nederlandse bedrijven hebben dit jaar voor 10,8 miljard dollar (ruim 18 miljard gulden) aan Amerikaanse bedrijven opgekocht. Daarmee is Nederland de op drie na grootste investeerder in de Verenigde Staten en ruim twee keer zo royaal als de eerstvolgende: Japan, dat voor 4,4 miljard dollar in de VS opslokte.

Aegon nestelde zich gisteren in één klap in de top-vijf van grootste opkopers van het jaar met zijn overname ter waarde van 3,5 miljard dollar van collega-verzekeraar Providian. Ahold staat nu met 2,9 miljard voor supermarktketen Stop & Shop nog net (op 9) in de mondiale top-tien en is op de Nederlandse ranglijst van top-kopers naar de tweede plaats verdrongen.

De wereldranglijst, opgesteld door KPMG Corporate Finance, is overigens uitsluitend samengesteld uit grensoverschrijdende fusies en overnames. Enkele zeer grote, puur-Amerikaanse combinaties ontbreken dus, zoals de grootste: de dertig miljard dollar-fusie van de telecom-maatschappijen Nynex en Bell Atlantic. Ook de recente overname van McDonnell Douglas door concurrent-vliegtuigbouwer Boeing (13,3 miljard) staat dus niet in de lijst van grensoverschrijdende transacties.

Met 10,8 miljard investeerde Nederland bijna net zo veel in de VS als Duitsland (11,3). Canada, dat reageerde op het ontstaan van de Noord-Amerikaanse vrije markt (Nafta), kocht voor 14,4 miljard bij zijn zuiderbuur.

De Britten versloegen op de Amerikaanse markt de rest van de investerende wereld met overmacht. Maar als de twintig miljard die British Telecom voor MCI uittrok buiten beschouwing wordt gelaten, heeft de 'rest' van het Engelse bedrijfsleven met 15,5 miljard in Amerika ook weer niet zo héél veel meer gedaan dan de Nederlandse zakenwereld.

Nederland is overigens traditioneel een zeer grote investeerder in de VS. In de jaren tachtig stond de Hollandse koopmansgeest soms zelfs borg voor een eerste plek op de prestigieuze koopladder. Toen waren het echter vooral beleggers zoals pensioenfondsen die hun geld staken in onroerend goed. Nu zijn het wat Nederland betreft allemaal bedrijven die in de VS hun drang demonstreren om op de wereldmarkt een speler van formaat te worden (Ahold, Aegon) danwel te blijven (ABN Amro, Shell).

De afstand tussen de vier belangrijkste investeerders op de Amerikaanse markt en de rest is, als gezegd, groot: 10,8 miljard voor Nederland, 4,4 miljard voor Japan. In de top-tien staan verder Frankrijk (3,2), Australië (2,5), Ierland (1,6), Zwitserland (954 miljoen) en Taiwan (689 miljoen).

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden