Nederland opgedeeld in 'landsdelen'

Het kabinet Rutte-Asscher wil de bestuurlijke indeling van het land ingrijpend veranderen. Op de lange termijn wordt Nederland opgedeeld in vijf 'landsdelen' met een eigen budget. Gemeenten moeten met een toekomstige ondergrens van honderdduizend inwoners groter worden, en de waterschappen worden samengevoegd met de nieuwe landsdelen. Voor dat laatste is een grondwetswijziging nodig.

Ook wil het kabinet de provincies Noord-Holland, Utrecht en Flevoland samenvoegen. Over de positie van de Noordoostpolder valt later een beslissing. De vorige regering had vergelijkbare plannen. Er zou een 'Randstadprovincie' komen, waartoe ook Zuid-Holland moest gaan behoren. Het plan ging niet door: de PVV keerde zich tegen de superprovincie.

Een cruciale passage in de bestuursparagraaf van het regeerakkoord meldt dat de landelijke overheid 'zijn doen en laten in de contacten met medeoverheden' zal 'richten op het gewenste eindbeeld'. Dit heeft gevolgen voor 'financieringsarrangementen'. Met andere woorden: provincies en gemeenten die niet aan de plannen meewerken, voelen dat in hun portemonnee.

Het kabinet zet de decentralisatie van overheidstaken voort. Een flink aantal rijkstaken, bijvoorbeeld op het gebied van zorg en sociale zekerheid, komt onder de gemeenten te vallen. Dat moet meer maatwerk mogelijk maken en het vergroot de betrokkenheid van burgers.

Tegelijkertijd streeft het kabinet naar minder politieke ambtsdragers, zoals burgemeesters en wethouders. Er ligt al een wetsvoorstel waarmee dat met 25 procent teruggaat, maar dat voorstel wordt aangepast. Het aantal provinciale politieke ambtsdragers wordt wel met een kwart verminderd. Het regeerakkoord bevat voor 1,2 miljard euro aan bezuinigingen op lagere overheden.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden