Nederland onvoldoende voorbereid op rampen

(Novum) - Nederland is onvoldoende voorbereid op rampen en terroristische aanslagen. De informatie-uitwisseling tussen de verschillende organisaties bij een calamiteit kan beter. Dat meldt het ministerie van Binnenlandse Zaken woensdag naar aanleiding van de rampenoefening in de Rotterdamse haven in oktober.

Verschillende deelnemers aan de oefening hadden niet hetzelfde beeld van wat er aan de hand was. Dat kwam doordat de bestuurslagen op lokaal, provinciaal en nationaal niveau niet gelijktijdig beschikten over dezelfde informatie. Ook de uitwisseling van informatie tussen de verschillende ketens, de rampenbestrijding en de terrorismebestrijding liet volgens het ministerie te wensen over.

De besluitvorming tijdens de oefening noemt het ministerie deels positief. Er werden duidelijke prioriteiten gesteld, maar besluiten werden niet altijd even duidelijk geformuleerd en waren daardoor op verschillende manieren op te vatten.

De communicatie met de bevolking verloopt volgens het ministerie goed. De snelheid van communicatie richting de media is nog wel voor verbetering vatbaar.

De minister van Binnenlandse Zaken Guusje ter Horst (PvdA) komt volgens haar woordvoerder binnen enkele maanden met concrete voorstellen om de informatie-uitwisseling te verbeteren.

De rampenoefening Voyager in Rotterdam was de tweede oefening in Nederland die zo groot van opzet was. De eerste vond onder de naam Bonfire plaats in de Amsterdam Arena in 2005. Daarbij ging veel mis, gaf toenmalig minister van Binnenlandse Zaken Johan Remkes (VVD) toe.

In Drenthe wordt woensdag en donderdag een rampenoefening gehouden. De eerste dag is de gemeente Assen aan de beurt, Meppel volgt de dag daarop. Aan de oefening werken vierhonderd vrijwilligers mee. De nadruk ligt op de samenwerking tussen de verschillende gemeenten.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden