Nederland oneens met Rusland over delen luchtvaartinformatie

null Beeld REUTERS
Beeld REUTERS

Nederland vindt niet dat landen op basis van juridische afwegingen moeten wachten met het delen van luchtvaartinformatie boven gevaarlijke conflictgebieden. Dat meldt persbureau Reuters vanavond.

Daarmee reageert Nederland op de aankondiging van Rusland pas in 2016 een besluit te nemen over het meedoen aan een nog op te richten website waarop landen en onderzoeksinstellingen informatie kunnen delen over luchtvaart boven gevaarlijke conflictgebieden. Als reden voor het uitstel noemt de Russische delegatie juridische risico's en daarmee ligt het land dwars bij het opzetten van de website.

De Internationale Burgerluchtvaartorganisatie ICAO heeft op aandrang van onder meer Nederland voorgesteld een centrale website te testen waarop waarschuwingen over conflictgebieden kunnen worden geplaatst. Het voorstel is ingegeven door het neerschieten van vlucht MH17 boven het oosten van Oekraïne. Daarbij kwamen 298 mensen om het leven, van wie 196 Nederlanders.

Staatssecretaris Wilma Mansveld (Infrastructuur) pleitte gisteren op de ingelaste veiligheidsconferentie van de VN-luchtvaartorganisatie ICAO in het Canadese Montreal nog vurig voor een dergelijke site. 'Nederland is ongeduldig. De herinneringen aan vlucht MH17 zijn nog vers. De noodzaak om nu in actie te komen is overduidelijk', zei ze.

In het nieuwe systeem moet alle informatie over gesloten luchtruimen en risicogebieden om overheen te vliegen bij elkaar gebracht worden op een door de ICAO beheerde website. Landen, inlichtingendiensten en luchtvaartmaatschappijen delen daar hun kennis en informatie. 'Niet langer verspreid over verschillende bronnen, maar bij elkaar gebracht en toegankelijk voor alle landen. Een eerste stap, maar een heel belangrijke', aldus Mansveld.

Staatssecretaris Wilma Mansveld. Beeld reuters
Staatssecretaris Wilma Mansveld.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden