Nederland nu ook railand

Vroeger lagen de zaken nog eenvoudig. Wat kocht je wanneer je aan buitenlandse vrienden een typisch Nederlandse pop-plaat kado wilde doen? Met Johnny Jordaan, Boudewijn de Groot, Golden Earring, Gruppo Sportivo of Doe Maar zat je altijd wel goed. De laatste jaren is het aanbod diverser en kleurrijker geworden.

STAN RIJVEN

Onze multi kulti-samenleving weerspiegelt zich steeds overvloediger in het cd-aanbod. Met Noordafrikaanse raï-muziek van Nederlandse bodem bijvoorbeeld. Het in 1988 opgerichte Raïland ontving vorige maand zelfs de Gouden Notenkraker van de Nederlandse Toonkunstenaarsbond. Tegelijkertijd verscheen haar nieuwste cd 'C'EST PAS MA FAUTE' (Absinthe- 7243.8.37804.2.6). De groep waarin Ahmed, Hassan en Saïd gebroederlijk samenspelen met Marco, George en Jan-Wouter kan zich meten met het beste op raï-gebied.

Deze Algerijnse muziekstroming ontstond begin jaren '20 in de Algerijnse havenplaats Oran. In de jaren zestig arrangeerde trompettist Bellemou Messaoud de rebelse berbergezangen tot prettig deinende dansmuziek. Tien jaar later ging een piepjonge generatie van chebs en chabas ermee aan de haal. Traditionele instrumenten vervingen ze door synthesizers en gitaren, rock en reggae mixten ze moeiteloos met Arabische melodieën. Ze herkenden zich vooral in de vrijgevochten teksten over liefde en alcohol en al het andere wat Allah verbood. Niet voor niets betekent het woord 'raï' 'Dit is mijn mening'.

Dank zij Cheb Khaled en Cheb Mami bereikte raï als een soort Algerijnse punk via Parijs alle Noordafrikaanse jongeren in West Europa. Raïland oriënteert zich met verbluffend resultaat op de stijl die Messaoud zette (een sterk accent op Spaanse bolero-trompetsoli) en op de pure popraï van de vroege Cheb Khaled. Zanger Saïd Mreqqi bezit een even buigzame als krachtige stem en zijn band musiceert met internationale allure. Als bonus voegde de groep twee dansmixen toe, zodat je met het titelnummer iedere dansvloer moeiteloos vol krijgt.

Ook William Souvenir laat op 'NA 'F MI 'WONG' (Music & Words-MWCD 3012) geen spatje heel van het stereotype polderpop-beeld. William woont al jaren in Utrecht, maar werd geboren in Oost-Suriname. De bekende Surinaamse kaseko en kawina laat hij links liggen. Souvenir bereidt in drie talen (het Sranan Tongo, Aucaans en Saramaccaans) een gepeperd dansmenu met cumbia, merengue, salsa en zouk als hoofdgerechten. Van begin tot eind blijft zijn stem, omsingeld door puntige arrangementen en een verslavende ritmesectie, boeien. Hij zingt met het gemak van 'de easy going gentleman', met geserreerde stijl zonder overbodige opsmuk. William Souvenir maakte een verrassende dansplaat die talloze collegas uit de heftig opgebloeide latin-scene ver achter zich laat.

Het trio Sinti ontlokt op zijn debuut 'Sinti' evenveel verbazing en bewondering. Tieners zijn het nog, deze Brabantse gitaristen van sinti-oorsprong. Zigeuners die de erfenis van Django Reinhardt met verve voortzetten. Oftewel gypsyswing met een jazzy ondergrond en hier en daar een poprandje. Sinti heette oorspronkelijk The Gypsy Kids en is familie van het inmiddels vermaarde Rosenberg Trio, dat eind jaren tachtig de virtuoze zigeuner-gitaarmuziek met succes nieuw leven inblies. Sinti wijkt hier nauwelijks van af. Standards, zoals Duke Ellington's 'Caravan', en eigen nummers voorziet het trio van een meesterlijke toets.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden