Nederland net een Emiraat als het gaat over vrouwen aan de top

null Beeld Thinkstock
Beeld Thinkstock

Geheel tegen de wereldwijde trend in zijn er in Nederland steeds minder vrouwen met een hogere managementpositie. Vorig jaar lag het percentage vrouwen in de top nog op 18 procent. Dit jaar is dat nog maar 11 procent.

Uit het onderzoek dat accountants- en adviesorganisatie Grant Thornton vandaag naar buiten bracht, blijkt dat Nederland net zo laag scoort als de Verenigde Arabische Emiraten. Alleen Japan doet het nog slechter; 7 procent van de hogere managers is vrouw.

Opvallend is dat in onze buurlanden veel vaker vrouwen aan de top staan dan in Nederlandse organisaties. In België is 28 procent van de hogere managementposities bekleed door vrouwen, in Duitsland 31 procent. Ook opvallend: de magere scores van Westerse landen. Van de tien landen met het laagste percentage vrouwen aan de top, komen er zes uit Europa en Noord-Amerika. Daarbij moet wel worden aangetekend dat van de 44 onderzochte landen veel vrouwonvriendelijke naties niet zijn meegenomen.

Toch staat de Nederlandse daling naar 11 procent in contrast met de wereldwijde stijging van vrouwelijke managers. In 2011 was 20 procent van de hogere managementposities (in de onderzochte 44 landen) bezet door vrouwen, een jaar later was dat een procent meer en dit jaar steeg het percentage verder naar 24 procent.

China is de onbetwiste koploper. Meer dan de helft van de senior managers in 2012 was vrouw. Een jaar eerder was dat een kwart. Een verklaring voor die spectaculaire stijging geeft het rapport niet.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden