commentaar

Nederland moet zijn morele verplichtingen in de Antillen nakomen

Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.  Beeld ANP
Staatssecretaris Raymond Knops van Koninkrijksrelaties.Beeld ANP

Wanbestuur op Sint-Eustatius rechtvaardigt Haags ingrijpen, maar hopelijk luidt dit ingrijpen ook het einde in van Nederlands desinteresse voor de nieuwe Antilliaanse gemeenten.

De beide Kamers stemden dinsdag in met de noodwet die het mogelijk maakt dat het ­bestuur van Sint-Eustatius (tijdelijk) opzij wordt geschoven. Voor het eerst sinds het begin van de jaren vijftig van de vorige eeuw grijpt Den Haag in het lokale bestuur in. Na ­Finsterwolde is het nu de beurt aan een ‘gemeente’, ­gelegen in de Bovenwindse Antillen.

De stap is, afgaand op het deze week gepubliceerde onderzoeksrapport over de situatie op Sint-Eustatius, terecht. Het rapport heeft talloze voorbeelden van wanbestuur, nepotisme en bedreigingen door bestuurders van ambtenaren en inwoners van het eiland. Er was geen andere mogelijkheid deze al langer voortslepende crisis aan te pakken.

Tegelijkertijd is het ingrijpen van staatssecretaris Raymond Knops een bewijs te meer dat we met de nieuwe bestuurlijke verhoudingen tussen Nederland en (een aantal van) de Antilliaanse eilanden nog niet veel zijn opgeschoten. De sanering van de financiën op de Antillen, de verzelfstandiging van Curaçao, Aruba en Sint-Maarten en het aanhalen van de banden met Saba, Bonaire en Sint-Eustatius door van die drie eilanden bijzondere Nederlandse gemeenten te maken heeft nog bepaald niet opgeleverd wat ervan werd verwacht.

Een trieste balans

Op Curaçao werd een oud-premier wegens corruptie opgepakt en weigerde een regering nieuwe verkiezingen uit te schrijven. Op Sint-Maarten moest Den Haag met dreigementen komen om er zeker van te zijn dat geld bestemd om de gevolgen van orkaan Irma op te vangen ook daar aan besteed wordt. En nu wordt een heel eilandbestuur terzijde geschoven. Een trieste balans.

Bij de verhoudingen met de Antilliaanse eilanden speelt altijd mee dat bij onwelgevallige berichten uit Den Haag onmiddellijk van neo-kolonialisme wordt gesproken. Het leidt tot begrijpelijke, maar ook verkeerde terughoudendheid in Den Haag. Daarvan is nu gelukkig geen sprake. Ingrijpen is nodig vanuit het belang van de Statiaanse bevolking en de klacht van de terzijde geschoven bestuurders dat Nederland de internationale rechtsorde schendt kan niet serieus genomen worden.

Nederlandse desinteresse

Het is echter te gemakkelijk alles op het wanbestuur op Sint-Eustatius af te schuiven. Dat wanbestuur is aanleiding in te grijpen, maar er dient veel meer te veranderen. Het is begrijpelijk dat de Nederlandse desinteresse voor de nieuwe gemeenten, die al in 2015 door een onderzoekscommissie werd geconstateerd en ook nu door de nieuwe commissie wordt gehekeld, op Sint-Eustatius tot woede leidt. Nederland had en heeft grote morele verplichtingen in de Antillen. Dat is met de nieuwe bestuurlijke verhoudingen erkend, maar laat dat in de praktijk dan ook gevolgen hebben. 

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren. Lees hier eerdere commentaren.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden