Nederland moet zich niet door Israëls schrille toon laten intimideren

De mening van de krant, verwoord door leden van de hoofdredactie en senior redacteuren.

In Israël liggen de zenuwen al snel bloot bij internationale kritiek op de bezetting van de Palestijnse gebieden. De regering in Jeruzalem stelt zich zo agressief op dat het land steeds meer in een isolement geraakt, en áls dat dan gebeurt toont het zich buitensporig gekwetst.

Nu ook Nederland doelwit is geworden van de Israëlische onvrede, is het zaak dat Den Haag zich niet laat intimideren; er is geen enkele reden de bezwaren tegen de bezetting in te slikken, hoe schril de toon van de regering-Netanjahoe ook is.

Het is onmiskenbaar dat Israël niet veel opheeft met de Nederlandse pogingen - die overigens samenvallen met die van de Europese Unie - om goede betrekkingen met Israël en tegelijkertijd recht te doen aan de Palestijnen. Dat bleek afgelopen weekeinde al tijdens het bezoek van premier Rutte en de ministers Timmermans en Ploumen, dat overschaduwd werd door incidenten. Israël liet op verschillende manieren zien dat het de dienst uitmaakt, ook in de Palestijnse gebieden.

De Nederlandse bijdrage aan het op gang brengen van export uit Gaza, in de vorm van scanners om goederen te controleren, bleek plotseling ongewenst en Timmermans mocht alleen onder Israëlische escorte een bezoek brengen aan de Palestijnen van Hebron, iets waar hij terecht voor bedankte.

Gisteren volgde de derde en meest serieuze stap van de Israëlische regering: de Nederlandse ambassadeur werd ontboden uit protest tegen het besluit van drinkwaterbedrijf Vitens om af te zien van samenwerking met het Israëlische Mekorot, dat zowel in Israël als in de Palestijnse gebieden de watervoorziening verzorgt.

Jeruzalem verwijt de Nederlandse regering een 'dubbelzinnige' houding die zou hebben bijgedragen aan een 'pro-boycot'-stemming tegen Israël. In de Tweede Kamer wees minister Timmermans dit verwijt van de hand, omdat Vitens zijn beslissing zelfstandig zou hebben genomen. Dat is formeel niet onjuist, maar wel verhullend. Het officiële Nederlandse beleid is om economische samenwerking met Israëlische bedrijven te 'ontmoedigen' als die actief zijn op bezet gebied. Geldt volgens de regering die boodschap niet voor Vitens, dan is dat inderdaad dubbelzinnig. Helderheid was beter geweest, zij het anders dan Israël had gewenst: de Nederlandse regering had zich vierkant moeten keren tegen elke samenwerking die de bezetting in stand houdt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden