Nederland moet weer toekomst gaan zien in zijn eigen landbouw

Nederland moet komen tot en herwaardering van zijn landbouw. Het idee dat landbouwgrond beter rendeert als recreatie-, woon- en natuurgebied, is achterhaald.

Vorige week zette provinciale staten van Noord-Holland definitief het licht op groen voor de ontpoldering van de Wieringermeer. Er komt weer een waterverbinding tussen IJsselmeer en Amstelmeer, met volop ruimte voor nieuwbouw en recreatie. Het moet de kop van Noord-Holland een economische impuls geven. En misschien zal het dat ook doen. Maar voor het plan moet goede landbouwgrond wijken, en de eigenaren hebben niet eens de zekerheid dat zij hun bedrijf elders kunnen voortzetten.

De Wieringermeer is geen geval apart, maar tekenend voor het Nederlandse denken over de landbouw. Die wordt nog bezien als een sector die nauwelijks rendeert, en die niet aantrekkelijk is voor jonge ondernemers. Een sector zonder toekomst.

Maar die situatie is veranderd, en zal verder veranderen. Op de wereldmarkt zijn de prijzen van landbouwproducten snel stijgende, door een groeiende vraag naar vlees, granen en zuivel. Dat is geen tijdelijke opleving; de markten voor landbouwproducten zullen structureel onder druk blijven staan, door de groeiende welvaart in opkomende economieën als China en India. Dat de Chinezen nu massaal koemelk drinken, doet zich voelen. En ze zullen daar morgen niet mee stoppen.

De productiebeperking die decennialang op de melkproductie heeft gelegen, wordt door de wereldmarkt in hoog tempo achterhaald, en zal over enkele jaren door de EU ook formeel worden opgeheven. Maar Nederland lijkt nog niet tot het inzicht gekomen dat er weer toekomst zit in de landbouw, niet alleen in de melkveehouderij maar ook in andere sectoren.

Dat inzicht moet er nu wel komen. Om twee redenen. De eerste is dat de rendementen in de landbouw zullen stijgen. Daarmee groeit ook de economische schade als goede landbouwgrond wordt omgezet in woon- of recreatiegebied. De tweede is dat Nederland moet waken voor zijn afhankelijkheid van de agrarische productie elders in de wereld. Het is nu al zo dat (vermoede) problemen in de Braziliaanse veehouderij hier de prijs van rundvlees opdrijven. Uit economisch oogpunt en vanwege het milieubelang doet Nederland er goed aan de agrarische productie op eigen bodem op peil te houden. Schrijver Frank Westerman pleitte afgelopen zaterdag in deze krant voor een moratorium op het uit productie nemen van landbouwgrond. Hij heeft gelijk.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden