'Nederland moet ruim 7200 vluchtelingen extra opvangen'

Migranten in het zuiden van Hongarije.Beeld reuters

De Europese Commissie spaart de Baltische landen en sommige andere lidstaten in haar voorstel voor de herverdeling van 120 duizend asielzoekers over de EU-landen. Nederland zou ruim 7200 migranten extra moeten opnemen. Dat blijkt uit de nog vertrouwelijke verdeelsleutel van de EU, die de Volkskrant in handen heeft gekregen.

De verdeelsleutel wordt woensdag formeel bekendgemaakt door commissievoorzitter Jean-Claude Juncker en Europees Commissaris Frans Timmermans. Afgelopen week kondigde Juncker al aan met een nieuw plan te komen om de toestroom van migranten op te vangen.

In het plan zou Nederland iets meer dan 7200 extra migranten moeten opvangen, dat is 6 procent van het totaal aantal van 120.000. Dat aantal komt bovenop de ruim 2000 die het kabinet voor de zomer al had toegezegd.

Ook landen als Duitsland, Frankrijk, Spanje en Polen worden geacht meer vluchtelingen op te vangen. Daarmee ontziet de Europese Commissie een aantal landen in Oost-Europa, waar grote tegenstand is tegen de opvang van meer migranten.

Onder meer de Baltische Staten en andere landen in Oost-Europa zijn fel tegen het opvangen van grote aantallen asielzoekers. Al voor de zomer, toen de herverdeling van 40.000 ter discussie stond, stelden zij dat de opvang van grote groepen asielzoekers tot een cultuurschok in hun landen zou leiden.

Voorzitter van de Europese Commissie, de Luxemburgse politicus Jean-Claude Juncker.Beeld AFP

In het voorstel van Juncker moeten 120.000 migranten extra worden verdeeld. Het gaat om 54.000 die in Hongarije zitten, 50.400 in Griekenland en 15.600 in Italië. De Commissie stelt een verplichte spreiding voor die onder meer rekening houdt met de financiële draagkracht van de lidstaten, de bevolkingsomvang en het aantal migranten dat zij nu al binnen hun grenzen hebben.

Woensdag lanceert de EU ook een voorstel over de vrijwillige en desnoods gedwongen terugkeer van migranten die geen verblijfsstatus krijgen. Minder dan 40 procent van degenen die een uitreisbevel krijgen vertrekt ook daadwerkelijk. De Commissie wil met meer Arabische en Afrikaanse landen afspraken maken over het terugnemen van landgenoten die zijn uitgeprocedeerd.

Over het plan van Juncker wordt een stevige discussie verwacht. Een aantal landen binnen de EU verzet zich tegen het opleggen van verplichte quota en wil alleen op vrijwillige basis migranten opnemen.

Volgens de Hongaarse premier Viktor Orban heeft het geen zin om te praten over bepaalde aantallen vluchtelingen die elk van de landen van de EU zou moeten opnemen, als de Europese grenzen poreus zijn, zo zei hij vanochtend.

Orban is een fel tegenstander van de opvang van grote aantallen migranten uit het Midden-Oosten. Hij beklemtoonde dat de Europese Unie beter een fonds kan opzetten om landen in de crisisregio te helpen die vluchtelingen opnemen, zoals Turkije.

Volgens de Hongaarse premier hebben veel Europese politici de illusie dat het bij enkele honderdduizenden vluchtelingen zal blijven en dat velen op den duur terugkeren. Orban sprak afgelopen week nog van mogelijk vele miljoenen islamitische vluchtelingen en schat dat die nooit meer teruggaan. Hij vindt dat Duitsland en Oostenrijk hen ook zouden moeten tegenhouden.

De Hongaarse premier Viktor Orban.Beeld reuters
Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden