Internationaal Monetair Fonds

Nederland moet meer geld uitgeven, vindt het IMF

IMF-directeur Kristalina Georgieva maandag tijdens de persconferentie in Davos. Georgieva komt van de Wereldbank en is Christine Lagarde opgevolgd, die weer naar de Europese centrale bank is vertrokken.  Beeld EPA
IMF-directeur Kristalina Georgieva maandag tijdens de persconferentie in Davos. Georgieva komt van de Wereldbank en is Christine Lagarde opgevolgd, die weer naar de Europese centrale bank is vertrokken.Beeld EPA

Door de negatieve rente is dit een perfect moment voor investeringen, stelt het IMF. Geld lenen loont momenteel.

Nederland moet meer gaan investeren om economische groei aan te jagen, vindt het Internationaal Monetair Fonds. “We leven in tijden van historisch lage rentetarieven”, zei Gita Gopinath, hoofdeconoom van het IMF, op het Wereld Economisch Forum in het Zwitserse Davos. Nederland en ook Duitsland moeten die situatie benutten.

Voor landen die behoefte hebben aan langetermijninvesteringen zijn de rentetarieven een argument dat nú te doen. Overheden die tegen een negatieve rente geld kunnen lenen en daarmee bijvoorbeeld infrastructuur financieren, behalen een positief rendement, zei ze.

Bovendien kan de wereldeconomie zulke investeringen goed gebruiken, blijkt uit het nieuwste rapport van het IMF. Wereldwijd gaat het iets beter dan drie maanden geleden, al spreekt het IMF nog niet van een ommekeer. Voor 2020 verwacht het IMF 3,3 procent economische groei. Vorig jaar was die naar schatting 2,9 procent.

De branden in Australië

Die betere vooruitzichten hebben bijvoorbeeld te maken met het vorige week ondertekende handelsakkoord tussen China en de Verenigde Staten en de verkleinde kans op een harde brexit; al zijn daar andere risico’s voor in de plaats gekomen, zoals de onrust in het Midden-Oosten door het conflict tussen de VS en Iran. Ook noemde de nieuwe IMF-directeur Kristalina Georgieva de branden in Australië als voorbeeld van een klimaatschok waarmee de wereldeconomie vaker te maken zal krijgen.

“Ga door met wat werkt”, adviseerde de Bulgaarse Georgieva. Daarmee doelde ze op het stimulerende beleid van centrale banken wereldwijd. Georgieva had ze geteld: “71 renteverlagingen door 49 centrale banken. De meest synchrone versoepeling van het monetaire beleid sinds de financiële crisis.” Een renteverlaging zorgt ervoor dat lenen goedkoper wordt. Het positieve effect daarvan is nu zichtbaar, zegt het IMF.

Maar er zijn landen waar de ondergrens in zicht komt. Ook in de EU staat de rente historisch laag. Georgieva had daarom een tweede advies. “Richt je op het stimuleren van potentiële groei.” Gebruik dus de ruimte die de begroting biedt om nieuwe projecten in gang te zetten.

In dit verband noemde hoofdeconoom Gopinath Nederland en Duitsland. En zorg dat de stimuleringsplannen klaarliggen voor als de economie nog verder mocht vertragen, zei ze later. Om snel te kunnen reageren.

In Davos komen dezer dagen politici, zakenmensen, wetenschappers en ngo’s samen. Ook koningin Máxima is er tot en met donderdag. Als pleitbezorger van de secretaris-generaal van de Verenigde Naties spreekt ze onder meer met vertegenwoordigers van centrale banken en fintech-organisaties.

Verder worden de Amerikaanse president Donald Trump en klimaatactiviste Greta Thunberg verwacht.

Lees ook:

Banken in het nauw door beleid van de Europese Centrale Bank

Banken maken moeilijker winst door beleid van de Europese Centrale Bank, toont nieuw onderzoek aan. Daarmee zou het stimuleringsbeleid weleens averechts kunnen werken.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden