Nederland moet meer doen tegen uitbuiting kinderen

mensenhandel | Voor Nederlandse slachtoffers van kinderhandel is aandacht, maar voor de vele buitenlandse niet.

Buitenlandse minderjarige slachtoffers van mensenhandel krijgen bij lange na niet de bescherming die ze verdienen. Er moet met spoed een nationaal actieplan komen voor deze groep kwetsbare kinderen.

Die boodschap ontvangt minister Ard van der Steur (Veiligheid en Justitie) vandaag uit naam van een brede coalitie van vijftig organisaties, waaronder Unicef Nederland en Defence for Children, advocaten en academici. Volgens Frank Noteboom van het Centrum tegen Kinderhandel en Mensenhandel onderstreept het grote aantal "hoe breed de urgentie wordt gevoeld."

Ter bescherming van minderjarige Nederlandse slachtoffers van seksuele uitbuiting heeft de Nederlandse overheid al sinds 2011 beleid. Aanvankelijk waren de maatregelen, gericht op preventie en opsporing, alleen bedoeld voor meisjes die in de seksindustrie belandden. Vorig jaar heeft de overheid het beleid verbreed naar Nederlandse jongens. Maar voor minderjarige buitenlandse slachtoffers is nog niets geregeld.

In de periode 2011-2015 werden in totaal 1251 minderjarige slachtoffers geregistreerd. De helft van hen is slachtoffer van seksuele uitbuiting. Het aantal buitenlandse minderjarige slachtoffers van seksuele uitbuiting was in die periode 157. Daarnaast waren er 316 buitenlandse jongeren die op een andere manier slachtoffer werden van mensenhandelaren. In de eerste helft van dit jaar werden veel Vietnamese meisjes en jongens (totaal 13) gemeld als slachtoffer.

De coalitie van organisaties maakt zich zorgen over Syrische kindbruiden die het laatste jaar naar Nederland zijn gekomen. Die kindbruiden zijn tussen de 13 en 17 jaar. Zij dreigen volgens Noteboom "achter de voordeur te verdwijnen en huisslaaf te worden." Een tweede groep die extra zorg verdient zijn Romakinderen die in Nederland de straat op moeten om te stelen. Als ze opgepakt worden, worden ze te vaak aan 'familieleden' gegeven waardoor ze in de uitbuiting blijven.

In het nationaal plan moet worden opgenomen dat er meer aandacht komt voor training bij het herkennen van slachtoffers, zeggen de organisaties. Er moet ook nadrukkelijker worden geluisterd naar de verhalen van de kinderen.

In de afgelopen jaren zijn zeker 150 alleenstaande jonge vreemdelingen uit de asielprocedures en de opvang verdwenen. De coalitie vreest dat veel van hen in handen vallen van een mensenhandelaar. Ze wil meer urgentie bij de opsporing van deze groep.

Corinne Dettmeijer, de nationaal rapporteur mensenhandel, stelde eerder dit jaar al dat er te weinig aandacht is voor het onderwerp bij politie en marechaussee.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden