Interview

Nederland moet koeien lossen om melkoverschot te verminderen

Koe.Beeld ANP

Nederland moet minder koeien gaan houden. Daarvoor kan geld gebruikt worden dat de Europese Unie beschikbaar stelt om het melkoverschot te verminderen. Dat stellen boerenbelangenorganisatie LTO en de bond van Nederlandse melkveehouders DBB voor. Zij hebben hun idee deze week kenbaar gemaakt aan staatssecretaris Martijn van Dam.

De Europese Unie trok eerder deze maand 500 miljoen euro uit voor steun aan noodlijdende boeren. 150 miljoen daarvan is bedoeld om de melkproductie op vrijwillige basis met 5 tot 25 procent te reduceren. Lidstaten mogen dat bedrag zelf nog verder verhogen. Nederland moet zijn deel van het Europese geld gebruiken om 'overtollige' koeien uit te kopen, zegt Kees Romijn van LTO.

Een pleidooi voor inkrimping van de veestapel verwacht je van milieuorganisaties. Uit de mond van boerenvoorlieden klinkt het als vloeken in de kerk.
"Dat begrijp ik. Maar ik vind het onze plicht om vooruit te kijken en af en toe de knuppel in het hoenderhok te gooien. De Europese Unie zal Nederland ongeveer 23 miljoen euro toekennen om minder melk te produceren. Dat moment moeten we aangrijpen."

Inkrimping van de veestapel helpt ook het Nederlandse mest- en fosfaatoverschot terugdringen.
"Zeker. En juist daar is het ons vooral om te doen. Als Nederland minder melk op de wereldmarkt breng, zal een ander land, Nieuw-Zeeland bijvoorbeeld, dat wel aanvullen. Dat zal dus niet veel verschil maken. Maar Nederland moet echt de volgende milieuafspraken met de EU halen, anders verliezen we subsidies. Dat zou desastreus zijn. Nu kun je de melkproductie en de uitstoot van een koe ook wel beïnvloeden via het voer, maar dat heeft beperkt effect. We moeten dus linksom of rechtsom dieren lossen."

Dat overschot aan melk, mest en fosfaat is ontstaan doordat boeren meer koeien zijn gaan houden na afschaffing van het melkquotum. LTO was daar toch altijd groot voorstander van?
"Dat klopt. Maar we hebben niet kunnen voorzien dat de ambitie om meer dieren te houden zó groot zou zijn. Verder geloof ik niet dat alle problemen van de melkveehouders terug te voeren zijn op het afschaffen van de productiebeperking. De huidige lage melkprijs komt ook doordat de export naar China tegenvalt en Rusland landbouwproducten uit de EU boycot. Zulke tegenslagen staan los van het melkquotum."

Eerst riep LTO boeren op om meer melk te produceren omdat de hele wereld Nederlandse melk zou willen. Nu roept u op de veestapel in te krimpen. Hoe gaat u uw achterban overtuigen?
"Weet u, geld doet wonderen. Je zou boeren 250 tot 350 euro compensatie kunnen bieden per koe die ze wegdoen. En je zou boeren die willen stoppen met hun bedrijf extra kunnen belonen. Bij de huidige lage melkprijzen zie je dat boeren alleen maar méér melk gaan produceren, om tenminste inkomsten te hebben. Dat patroon moeten we doorbreken, want de melkveestapel is te groot geworden. Simpel."

U bent zelf ook melkveehouder. Heeft u zelf vanwege het afgeschafte melkquotum uw bedrijf ook uitgebreid?
"Ja, ook ik ben meer gaan melken. Ik zag mogelijkheden om uit te breiden. Maar veel collega's zagen dat ook. Uiteindelijk bleek datgene wat goed is voor een individuele boer niet in het belang te zijn van de melkveesector als geheel."

Als ik de 23 miljoen euro van de EU deel door uw gemiddelde van 300 per koe, kunnen er zo'n 75 duizend koeien uitgekocht worden. Is die vermindering genoeg om de milieunormen te halen?
"Euhm, nee. Dat is nog niet genoeg. Maar als we dit doen, stemmen we de Europese Unie misschien gunstig. Als Nederlandse boeren hun goede wil tonen, stelt de EU zich hopelijk enigszins soepel op bij het vaststellen van nieuwe milieuregels. Zulke regels worden niet alleen gemaakt op basis van feiten. Emoties spelen ook altijd een rol. Daar kunnen we op deze manier op inspelen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden