De vraag van Monic

Nederland moet kalifaatkinderen terughalen en opvangen

Archieffoto uit 2014 van IS-strijders met een gevangen genomen Jordaanse piloot. Beeld EPA

Verdienen jihadkinderen een warm welkom in Nederland? Monic Slingerland stelde de vraag, lezers antwoorden bijna eensgezind.

Niet in de steek

Ik heb begin maart aan bijna alle Tweede Kamer fracties een oproep gedaan deze kinderen niet in de steek te laten. Ik hoop dat ook de media veel druk zullen uitoefenen om de politiek in beweging te krijgen.

Mirjam Thomsen Eindhoven

Bevrijding vieren

Het merendeel van de 175 kalifaatkinderen is jonger dan 4 jaar. Als wij deze kinderen met respect, liefde en begrip behandelen en erkennen dat zij geen keus hadden, hebben ze een toekomst. Dit is zeker ook in het belang van onze eigen veiligheid. We oordelen wreed over kinderen die zelf niet kunnen kiezen. Hoe willen we op 5 mei de bevrijding vieren en onszelf recht in de ogen kijken.

Jantje Bonthond Norg

Slap

Het is me uit het hart gegrepen, deze kinderen moeten terug naar Nederland. Al een tijdje dacht ik, wat is onze regering toch slap en uiterst voorzichtig. Deze kinderen kunnen er niets aan doen dat zij in een barre situatie zitten. Als wij ze terughalen, moeten we ze goed begeleiden. Als ze daar blijven, worden ze eerder terroristen.

Bram Vreugdenhil Alphen a/d Rijn

In vrijheid

Nederland moet zich het lot van kalifaatkinderen zeker aantrekken en hen zonder hun ouders actief naar Nederland halen, om hun hier de kans te geven in vrijheid op te groeien. Kinderen van Nederlandse ouders hebben daar moreel gezien recht op. Maar wellicht nog belangrijker is de kans op toekomstige radicalisering. Die lijkt mij groter wanneer zij onder slechte omstandigheden opgroeien in een kamp met mensen (zoals hun ouders) die dat radicale gedachtengoed aanhangen en uitdragen, dan wanneer zij opgroeien in een vrij land waarin verschillende ideeën naast elkaar kunnen bestaan.

Menno Wierdsma Eelde

NSB-kinderen

Voor ons is de positie van kalifaatkinderen - met één of twee Nederlandse ouders - vergelijkbaar met die van NSB-kinderen uit de Tweede Wereldoorlog. Ook zij werden de dupe van de keuzes van hun ouders en betaalden daar een prijs voor. Dat laatste weten we van familie.

Uit humane overwegingen alleen al zou Nederland deze jonge kalifaatkinderen moeten opsporen om hun zodoende een ellendig leven te besparen en hun een toekomst te bieden. We pleiten voor een warm welkom voor kleine kinderen van nog geen tien jaar. Van oudere kinderen zou van geval tot geval bekeken kunnen worden of ze welkom zijn.

Dorien Sijm en Jan van den Brink Eindhoven

Vrijwillig

Moeten we die kinderen uit het IS-gebied halen? Het lijkt me geen goede zaak. Hun moeders zijn er vrijwillig naartoe gegaan met hun man en hebben daar ook vrijwillig kinderen mee naartoe genomen of ze daar gekregen. Wij zijn dus echt niet verplicht om dan actief iets te doen. Mijn angst is ook dat sommige van die kinderen (of misschien allemaal) in de toekomst dezelfde ideeën zullen hebben als hun ouders.

Ch.Th. de Koning H.I.Ambacht

Monic Slingerland is chef opinie van Trouw. Elk weekend stelt ze een vraag aan de lezers, op dinsdag verschijnt een selectie van de antwoorden. U leest het hier.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden