'Nederland moet homo's ook waarschuwen voor reis naar VS'
Homo's en transgenders moeten oppassen als ze naar de Verenigde Staten reizen, waarschuwt het Britse ministerie van buitenlandse zaken. Ook Nederland zou hiervoor moeten waarschuwen, vinden Nederlandse LHBT-belangenorganisaties. Maar dat gaat voorlopig niet gebeuren, kan het ministerie alvast melden.
Niet alleen Amerikaanse homo's, lesbiennes, biseksuelen en transgenders (LHBT'ers) zijn de dupe van nieuwe wetten die onlangs zijn geaccepteerd in Mississippi en North Carolina. Wie als man geboren is maar als vrouw door het leven gaat, mag in deze laatste staat bijvoorbeeld niet naar een vrouwentoilet. Ook LHBT-toeristen uit het buitenland kunnen gevolgen ondervinden van die wetten, waarschuwt het Britse ministerie van buitenlandse zaken. Zij adviseert voor vertrek een speciaal reisadvies voor LHBT'ers te lezen. Dat bestond al langer, maar gold niet eerder voor de VS.
Betuttelend
Zo'n waarschuwing is een goed idee, vinden Nederlandse LHBT-belangenverenigingen. "We willen Nederland oproepen hetzelfde te doen", zegt Corine van Dun van Transgender Netwerk Nederland. "Sterker nog, wij verbazen ons er al jaren over dat Nederland reizigers niet waarschuwt voor gebieden waar LHBT-discriminatie welig tiert en zelfs geoorloofd wordt."
Tanja Ineke, voorzitter van homo-belangenvereniging COC, is het met haar eens. Ze vindt wel dat zo'n advies goed verwoord moet worden. "Bij het reisadvies voor Oeganda, waar homoseksualiteit strafbaar is, adviseert het ministerie dat je hier 'rekening mee moet houden in de manier waarop je je opstelt en uit'. Dat klinkt betuttelend. Het kan overkomen als: 'Ga maar terug de kast in. Mocht je wat gebeuren als je hand in hand over straat loopt: we hebben je gewaarschuwd'."
Jezelf zijn
De informatie zou volgens Ineke feitelijk moeten zijn. "Mensen kunnen dan zelf beslissen wat ze daarmee doen." Ze kan zich goed voorstellen dat zo'n advies een rol speelt bij het kiezen van een vakantiebestemming. "Als mens wil je juist op vakantie jezelf kunnen zijn. Als je dan een deel van jezelf moet verbergen, kun je moeilijk ontspannen."
Het ministerie van buitenlandse zaken laat weten dat het reisadvies voorlopig niet wordt aangepast. "Het doel van ons reisadvies is om burgers te adviseren over veiligheidsrisico's", laat een woordvoerder weten. "Of als iets strafbaar is, dan melden wij dat. Ons reisadvies is niet zo breed als het Britse."
Daarmee maakt het zich er wel heel makkelijk vanaf, vindt Van Dun. "Je wilt reizigers toch zo goed mogelijk waarschuwen? Sommige mensen volgen het nieuws, maar ook niet iedereen." Bovendien zou Nederland met een waarschuwing een duidelijk signaal afgeven aan de Verenigde staten, zegt ze. "Dat is van een niet te onderschatten belang."