Nederland moet gaan lobbyen voor een Fin

De Nederlandse regering pleit voor een onafhankelijke eurocommissaris die moet toezien op de naleving van de begrotingsregels in Europa (Trouw, 9 september). De ervaring met de op papier onafhankelijke Europese Centrale Bank (ECB) leert, dat dit niet gemakkelijk zal zijn.

Door het aankopen van Spaans en Italiaans schatkistpapier vergemakkelijkt de ECB de financiering van de begrotingen van deze landen. Hierdoor komt haar onafhankelijkheid in gevaar. Een mening die wordt gedeeld door de presidenten van de centrale banken van Duitsland en Nederland, de Duitse president Christian Wulff, en het opgestapte Duitse bestuurslid van de ECB, Jürgen Stark.

Hoe kan het dat de ECB haar onafhankelijkheid op het spel zet tegen de uitdrukkelijke wens van de grootste aandeelhouder in? Omdat de president van de ECB een Fransman is. Frankrijk is een sterk gecentraliseerd land, waar de leider veel macht heeft. De leider beslist. Dat Trichet zonder toestemming van de belangrijkste partij zijn gang gaat, is voor een Franse leider heel gewoon. Duisenberg werd bekritiseerd omdat hij te veel naar consensus zou streven. Beide presidenten leiden een Europese instelling conform de leiderschapsstijl van het eigen land.

De manier waarop die instellingen reageren op internationale ontwikkelingen, wordt mede bepaald door de nationaliteit van de voorzitter. Regels alleen zijn onvoldoende. Fransen begrijpen dit en zorgen er daarom voor dat een Fransman voorzitter wordt. De les voor de Nederlandse regering is, dat als ze een eurocommissaris wil die op een strenge manier er voor zorgt dat de begrotingsregels worden nageleefd, ze er voor moet zorgen dat dit iemand uit de noordelijke landen wordt.

undefined

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden