'Nederland moet gaan hamsteren'

Door de extreme droogte valt de oogst van graan en maïs in het midwesten van de VS tegen.Beeld AFP

De Nederlandse staat moet een voorraad graan opbouwen, meent landbouworganisatie LTO Nederland. Daarmee is te voorkomen dat er krapte ontstaat en graan voor veeboeren en bakkers te duur wordt. Bovendien biedt het de akkerbouw meer prijsstabiliteit, zegt Albert Jan Maat, voorzitter van LTO Nederland. De graanprijs is door droogte in onder meer de Verenigde Staten opgelopen van 200 euro per ton begin dit jaar naar 270 euro nu.

Volgens Maat is voedsel te belangrijk om puur aan de marktwerking over te laten. "Duitsland heeft een geheime voorraad voor een jaar."

De LTO-voorzitter wil het liefst Europese afspraken maken over de vorming van een reserve, maar als dat niet lukt moet Nederland het op eigen houtje doen.

Half jaar
In de handel en door voedselbedrijven wordt in het algemeen voor tien weken voorraad aangelegd. Maat: "Ik denk dat het goed is om onze reserve de komende vijf jaar uit te breiden naar een voorraad voor een half jaar."

Het pleidooi van Albert Jan Maat ligt gevoelig. Voorraadvorming is officieel verboden in Europa en de G20 riep deze week nog op niet op eigen houtje export te beperken of te hamsteren.

Stabiel inkomen voor de boer
Maat erkent dat en bepleit daarom internationaal overleg. Het aanleggen van voorraad moet beginnen als er nog geen problemen zijn, en de overheid moet graan opkopen als de prijs te laag is. "Voldoende voedselzekerheid begint bij een goed en stabiel inkomen voor de boer. Tot nu toe waren prijzen structureel te laag. Het aandeel van Europa in de wereldproductie is de afgelopen jaren gedaald met ongeveer 5 procent. De voedselvoorziening wordt te kwetsbaar."

Maat verwijst naar de energiesector: om een tekort te voorkomen, houdt Nederland een reserve aan waarmee de vraag drie tot vier maanden kan worden gedekt. Hij denkt dat voedsel net als energie van strategisch belang is voor Nederland. "Ga maar na: de komende dertig jaar gaat de vraag door de groei van de wereldbevolking met zeventig procent toenemen."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden