Nederland moet de natuur in, want het is weer de Groene Maand september.

Zuurpruimen citeren graag J.C. Bloem als ze willen afgeven op het Nederlandse landschap. ,,Wat is natuur nog in dit land? Een stukje bos ter grootte van een krant.’’

Natuurlijk kennen wij hier geen eeuwig zingende Zweedse bossen of eindeloze wildparken à la Midden- of Zuid-Europa. Maar wie het magazine van Groene Maand opslaat, zal zich verbazen over het aanbod ’groene’ activiteiten in de maand september. Stonden er vorig jaar al meer dan 500 evenementen op het programma, tijdens de zevende editie van de Groene Maand in 2006 zal dat aantal nog toenemen.

Nog belangrijker is dat de belangstelling van het publiek voor het Nederlandse groen in zeven jaar behoorlijk is gegroeid. Want daar is de Groene Maand voor bedoeld. Alle Nederlanders worden deze maand uitgenodigd om de natuur in te trekken en te ontdekken hoe mooi die is – in postzegelachtige lapjes groen of in kilometers grote natuurterreinen. De activiteiten die in deze maand worden georganiseerd, zijn voor alleman en -vrouw. „Op een positieve en leuke manier willen wij mensen leren dat er zoveel te leren is in de natuur”, zegt directeur Jurr van Dalen, directeur van IVN Nederland.

Het IVN is de projectleider van de Groene Maand, waarin 37 organisaties zich inzetten voor natuur, milieu, landbouw, recreatie en toerisme. Logisch dat de club van Van Dalen als kopman fungeert. Het IVN is een educatieve instelling en wil werken aan een duurzame samenleving door mensen te betrekken bij natuur, milieu en landschap.

De kracht van de Groene Maand, zegt Van Dalen, is dat het evenement vrijwel geheel wordt getrokken door vrijwilligers. En ook dat legioen groeit, tot grote tevredenheid van de groene organisaties. „Want hoe meer je weet van de natuur, hoe meer je er ook voor gaat zorgen”, aldus Van Dalen. „Als mensen echt betrokken raken, gaan ze op den duur ook een bijdrage leveren. Zo is de Groene Maand ooit bedoeld geweest. En het idee werkt.”

In elk geval gedurende één maand wordt de aandacht voor de natuur in Nederland gebundeld, waar die in de rest van het jaar nogal eens versnipperd is. Van Dalen: „Dat is ook een gunstig effect van de Groene Maand. We moeten samenwerken, en dat blijkt heel goed te kunnen, zonder dat de veelzijdigheid van natuur- en milieuminnend Nederland geweld wordt aangedaan.”

De partners in de Groene Maand merken positieve effecten van hun samenwerking. Zo hebben de lokale en regionale media veel aandacht aan het evenement gegeven. „Dat bracht niet alleen mensen uit de eigen omgeving op de been – de bezoekers kwamen van heinde en ver. In Drenthe waren de organisaties de afgelopen jaren verrast dat er zoveel belangstellenden uit de rest van het land kwamen. Maar ook Noord-Groningen voelt zich ineens ontdekt. En zelfs Limburg, waarvan je zou denken dat het een geweldige naam heeft, blijkt toch voor veel mensen een openbaring.”

Een wandeling bij volle maan door Lauwersmeer, een fietsroute van de bron van de Vledder Aa tot aan de monding, een insectennatuurtocht voor kinderen in Leeuwarden, een vleermuizenexcursie op een Drents landgoed, tuinentochten, heksentoeren, vaarexpedities, een bezoek aan een rioolwaterzuivering, de tentoonstelling van een waterkunstproject, bezoeken aan malende molens, een fotosafari in de natuur – het Groene Maand Magazine bevat een eindeloze opsomming van evenementen waarvoor Nederland in de benen kan komen, de natuur in. „Zonder de inzet van vrijwilligers zou dit programma niet kunnen worden uitgevoerd”, zegt Van Dalen. „Wij willen ook voorkomen dat het evenement vanuit een centraal punt wordt gestuurd. De ideeën moeten vooral basaal, dus lokaal en regionaal, de ruimte krijgen. De creativiteit die daarbij vrijkomt, werkt zo inspirerend. Mensen bellen met het jaar vroeger met de vraag wat het thema van het jaar wordt – zó graag willen ze met de voorbereidingen beginnen.”

In 2006 staat de Groene Maand in het teken van water. De slogan is ’Ontdek Nederland – waterland!’ Het betekent onder meer dat deelnemers aan een excursie soms natte voeten kunnen krijgen. Dat is niet erg, want dat is volgens IVN-voorzitter Peter Rombouts juist kenmerkend voor het Nederlandse landschap. „Water heeft zo’n enorme invloed op ons land, op ons doen en laten, op de natuur.”

De Groene Maand wordt op verschillende manieren in het land gestart. Zo wordt de ’opening’ in Zuid-Holland morgen gecombineerd met een North Sea Trail-dag. Dan staan de wandelmogelijkheden, de landschappen en de traditionele visserscultuur rondom de Noordzee centraal. Hetzelfde gebeurt overigens in de zeven andere landen rond de Noordzee. De North Sea Trail is een langeafstandswandeling langs de kust van de acht Noordzeelanden. Het pad, dat met 700 km het langste wandelpad van Nederland is en een jaar geleden werd opengesteld, is inmiddels al door diverse voetgangers helemaal belopen.

In Sint Jansklooster wordt vandaag een vaartocht gemaakt om de geschiedenis van het verdronken dorp Beulake op te diepen; een amateurarcheoloog duikt onderweg naar restanten van het dorp. In hetzelfde gebied kunnen kinderen met een schepnetje op jacht naar watertijgers, terwijl ze morgen in Valkenburg aan de Geul libellen en waterkevers kunnen bekijken. Vanuit het Rotterdamse Milieucentrum wordt een Groene4daagse georganiseerd, vier gemarkeerde groene wandelroutes op 3, 10, 17 en 24 september (23-28 km). In Noord-Holland is morgen de aftrap in het bezoekerscentrum Ilperveld in Landsmeer met de onthulling van een grondwatermeter. Van Dalen: „Het programma is een mix van plezierige en serieuze kanten van water.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden