'Nederland moet de islam omarmen'

(Novum) - Nederland moet de islam omarmen en helpen zich te wortelen in de Nederlandse samenleving. Dat zegt minister voor Integratie Ella Vogelaar (PvdA) zaterdag in een interview met dagblad Trouw. Zij voorziet op de lange termijn een joods-christelijke-islamitische traditie ontstaan.

Regering en samenleving hebben te weinig gedaan om de kloof tussen moslims en niet-moslims te voorkomen, zegt Vogelaar. De minister pleit voor realisme en pragmatisme. "Moslims zullen hier niet meer weggaan. Er zullen eerder meer moslims bijkomen. Ik wil helpen dat ze zich hier thuis voelen, islam en moslims moeten zich hier kunnen wortelen."

Geert Wilders van de PVV dreigt met een motie van wantrouwen na het zomerreces als Vogelaar haar uitspraken niet terugneemt. Hij noemt het 'onvergeeflijk' en een 'doodzonde' dat Vogelaar de islam wil helpen zich te wortelen in de Nederlandse joods-christelijke traditie. De islam staat volgens Wilders haaks op deze traditie. "Een minister die zoiets verkondigt, moet opstappen."

Vogelaar vergelijkt de invloed van moslims op de cultuur met die van joden door de eeuwen heen. Zij verwacht dat over een paar eeuwen gesproken kan worden over een joods-christelijke-islamitische traditie. Fundamentalistische aspecten van de islam horen daar volgens Vogelaar bij. "Binnen het protestantisme en katholicisme zijn ook stromingen waarbij ik af en toe mijn wenkbrauwen frons en vast moet stellen dat dit bij onze wortels van onze samenleving hoort. De SGP huldigt standpunten, over homoseksualiteit en vrouwen, die niet de mijne zijn." De minister benadrukt geweld 'volstrekt verwerpelijk' te vinden.

Vogelaar heeft er geen problemen mee religieuze doelen te steunen als hiermee sociaal-maatschappelijke doelen mee gediend zijn. Ook financiële steun hoort daar bij, zegt de minister.

Wilders maakt vooral bezwaar tegen deze actieve steun aan de islam. "Ze doet onze cultuur in de uitverkoop, capituleert voor de islam. We moeten de samenleving juist de-islamiseren", zegt de PVV-voorman. "Ik had gehoopt dat we het cultuurrelativisme van de jaren zestig en zeventig voorbij waren. We moeten juist uitdragen dat onze cultuur beter is dan de islam."

Ook VVD-fractievoorzitter Mark Rutte zegt verbijsterd te zijn over de uitspraken van Vogelaar. "Dit is het definitieve bewijs dat het cultuurrelativisme met dit kabinet weer helemaal terug is in de Nederlandse politiek." Rutte wil van premier Balkenende weten of Vogelaar namens het hele kabinet spreekt.

Rutte zegt dat Nederland geen islamitische traditie kent. "Nederland heeft geen islamitische traditie. Natuurlijk niet; daar moet je duidelijk over zijn. Mensen die naar ons land komen hebben onze kernwaarden te onderschrijven, zoals gelijkheid van mannen en vrouwen en onze democratische rechtsstaat. Welk geloof je aanhangt maakt ons niet uit, maar je hebt onze kernwaarden te onderschrijven."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden