'Nederland meet met twee maten'

SCHIPHOL (ANP) - De smeergeldaffaire, waarbij Nederlandse bedrijven aan Surinaamse politici en ambtenaren steekpenningen hebben betaald, kan de relatie tussen beide landen naar een nieuw dieptepunt voeren. Dit zegt Arti Jessurun, de 46-jarige politicus-arts-zakenman, die gisteren in Nederland arriveerde om hier vakantie te houden.

Jessurun is zelf in de affaire genoemd. De altijd als onkreukbaar en absoluut integer beschouwde Surinamer ontkent strafbare feiten te hebben gepleegd. Desondanks heeft hij al zijn politieke functies neergelegd.

“Het enthousiasme van Nederlandse politici voor deze zaak is verontrustend. Het lijkt erop dat ze alles in het werk stellen om Suriname af te schilderen als een land dat zeer onaantrekkelijk is.” Die optiek is volgens Jessurun kwalijk. Zeker de reactie van de CDA'er Aarts is hem in het verkeerde keelgat geschoten. Aarts sprak naar aanleiding van de onthullingen deze week over de smeergeldaffaire van een grof schandaal en dreigde met opzegging van het raamverdrag tussen beide landen over de besteding van ontwikkelingsgelden.

Volgens Jessurun meten Nederlandse parlementariers met twee maten. “Ik ken de Nederlandse mentaliteit. Ik heb hier zestien jaar gewoond. Alles moet in geld worden uitgedrukt. Hier is smeergeld aftrekbaar van de belastingen. Het gaat in deze zaak om Nederlandse handelsgebruiken en Nederlandse bedrijven. In dit soort affaires zijn er bovendien altijd twee partijen, de gevende en de ontvangende.”

Jessurun zou zelf 450 000 gulden rijker zijn geworden door zijn bemiddeling bij transacties van de twee Nederlandse bedrijven in Suriname waartegen nu een justitieel onderzoek loopt, Insulaire en BegroWagenaar. Maar hij ontkent zich schuldig te hebben gemaakt aan wat voor vorm van corruptie of fraude dan ook. “Ik heb advies uitgebracht en daarvoor commissiegeld gekregen. Over de hoogte ervan doe ik geen uitspraken. Dat vind ik ongepast. Ik heb geprobeerd de bedrijven te 'coachen', zodat ze een entree konden maken in Suriname en wist niets van betalingen aan anderen of over de reputatie van de ondernemingen.”

Behalve Jessurun worden in de smeergeldaffaire onder meer ook de directeur van de centrale bank, Henk Goedschalk, de penningmeester van de Hindoestaanse partij VHP, Dilip Sardjoe, en de oud-directeur van de Surinaamse Luchtvaartmaatschappij 'Atta' Mungra genoemd. In totaal zou het gaan om een bedrag van negen miljoen gulden voor het verkrijgen van een order aan levensmiddelen voor 35 miljoen gulden.

Hoewel geen justitieel onderzoek tegen Jesserun loopt en geen aanklacht tegen hem is ingediend besloot Jessurun dinsdag al zijn politieke functies neer te leggen. De kinderarts was ondervoorzitter van de Creoolse NPS, de partij van president Ronald Venetiaan, en lid van de Staatsraad, het hoogste adviescollege van de Surinaamse regering.

Jessurun ziet deze stap als de prijs die hij heeft moeten betalen. “Ik ben een gelovig mens. Als je iets op je weg tegenkomt, moet je niet altijd de confrontatie zoeken. Het is soms verstandiger er omheen te stappen. Dat heb ik nu gedaan.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden