Nederland mag niet beknibbelen op de wereldwijde strijd tegen aids

Het goede nieuws is dat er inmiddels 17 miljoen mensen met hiv in de wereld met medicijnen behandeld worden. Dit is meer dan het doel dat door de VN was gesteld en leidt direct tot een afname van het aantal aidsdoden. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van de VN-organisatie UNaids.

Maar het slechte nieuws is dat, voor het eerst in 20 jaar, het aantal nieuwe hiv-infecties in de wereld niet verder is gedaald. Afhankelijk van de regio komt het aantal nieuwe infecties tot stilstand of neemt zelfs toe. In Oost-Europa en Centraal Azië is de toename 30 procent, in vergelijking met vijftien jaar geleden. Na alle wereldwijde inspanningen van de laatste decennia is dit ronduit schokkend, en als we niet snel en effectief handelen, dan breidt de aidsepidemie zich weer uit, met dramatische gevolgen.

Gelukkig is er een kans snel tot actie over te gaan. Want deze week, op een VN-top in New York, bespreken wereldleiders wat nodig is om aids de wereld uit te krijgen tegen 2030. Een doelstelling die volgens alle experts haalbaar is, maar wel om meer inzet vraagt.

De teller staat wereldwijd op 36,7 miljoen mensen met hiv. Nog niet de helft, 17 miljoen, wordt nu bereikt met levensreddende medicijnen. Onder de getroffen landen zijn veel middeninkomenlanden, zoals Kenia en Oekraïne. Van alle mensen met hiv woont 56 procent in deze landen en dit loopt op tot 70 procent in 2020. En juist die landen staan er steeds meer alleen voor in hun strijd tegen aids. Want ontwikkelingsgeld gaat vooral naar de allerarmste landen, omdat de steun wordt gebaseerd op de hoogte van het bruto nationaal product (BNP). Toch leeft 75 procent van alle armen juist in middeninkomenslanden, wat aan het BNP niet af te lezen is : een kleine, steeds welvarender elite trekt het gemiddelde inkomen omhoog. Dit terwijl middeninkomenslanden zelf vaak te zwak zijn om de last van de aidsepidemie te dragen.

Helaas dreigen donorlanden de hulp aan de aidsbestrijding in deze middeninkomenslanden te staken. Als ze dat inderdaad doen, zal dat desastreus uitpakken voor miljoenen mensen met hiv en leiden tot meer aidsdoden.

Nederland had de afgelopen jaren een voortrekkersrol in de wereldwijde aidsbestrijding. Met een steunbedrag van 185 miljoen euro voor drie jaar is Nederland, gemeten naar bijdrage, de tiende donor van het Global Fund to Fight Aids, Tuberculosis and Malaria. Helaas dreigt onze regering nu, op aandringen van een grote meerderheid in de Tweede Kamer, haar bijdrage te verlagen. De Kamer vindt dat een deel van het geld moet worden besteed aan de bestrijding van andere seksuele gezondheidsproblemen in de wereld, onder meer onder vluchtelingen.

Lilianne Ploumen

Wij vinden dat er niet mag worden gekort op de Nederlandse steun aan aidsbestrijding. We pleiten juist voor een verhoging van de bijdrage aan het Global Fund van 185 naar 200 miljoen euro voor de komende drie jaar. Minister Lilianne Ploumen van Ontwikkelingssamenwerking moet vandaag op de top in New York duidelijk maken dat Nederland een voortrekkersrol blijft vervullen.

Want de laatste jaren hebben we laten zien dat veel mogelijk is. In vijf jaar tijd werden dubbel zoveel mensen met hiv bereikt met levensreddende medicijnen, waardoor het aantal aidsdoden daalde met maar liefst 42 procent. Er zal de komende vijf jaar opnieuw keihard moeten worden gewerkt, en extra geïnvesteerd, door alle landen samen . En de middeninkomenslanden die het zelf nog niet kunnen opbrengen, verdienen nog steeds onze steun. Alleen dan is het mogelijk aids de wereld uit te krijgen tegen 2030.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden