Nederland mag internationale treinen niet doorzoeken op illegalen

null Beeld anp
Beeld anp

Nederland voert geregeld niet-toegestane grenscontroles uit om illegalen tegen te houden. Denemarken is dat nu ook van plan, maar daar verzet de Europese Commissie zich fel tegen.

Nederland voert geregeld niet-toegestane grenscontroles uit om illegalen tegen te houden. Denemarken is dat nu ook van plan, maar daar verzet de Europese Commissie zich fel tegen.

Denemarken kreeg gisteren een brief op poten van de voorzitter van de Europese Commissie, José Manuel Barroso. Die stelt dat systematische grenscontroles niet in de haak zijn, 'of dit nu om mensen of goederen gaat'. De Deense regering wil, onder druk van de populistische Deense Volkspartij, bij de grenzen met Duitsland en Zweden nummerplaten en andere autokenmerken registreren. Dat moet grensoverschrijdende criminaliteit en belastingontduiking tegengaan.

Minister Leers van immigratie bevestigde donderdag in Brussel dat Nederland al vergelijkbare controles houdt. Ook doorzoekt de marechaussee op systematische wijze internationale treinen op illegalen. Nederland zette dergelijke grenscontroles voort zelfs nadat op 22 juni vorig jaar het Europese Hof in Luxemburg had gezegd dat identiteitscontroles in de grensstreek niet hetzelfde effect mogen hebben als grenscontroles.

Aanhouding van mensen in internationale treinen of op auto-afritten in de grensstreek mag alleen als er politie-aanwijzingen zijn dat het mogelijk om misdadigers gaat. Uitspraken van het EU-hof zijn voor alle EU-landen bindend.

De Nederlandse Raad van State liet, verwijzend naar het Europese arrest, de regering op 28 december weten dat ze de wet moet aanpassen. Het zogenoemde Mobiel Toezicht Vreemdelingen, het opsporen van illegalen, moet in een wet staan in plaats van in een beleidsdocument. De woordvoerder van Leers meldt dat een aangepaste versie van de regels inmiddels ter goedkeuring naar de Raad van State is gestuurd. Volgens hem voldoen de paspoortcontroles die gehouden worden sinds het Europese arrest van 22 juni aan de Europese regels.

Dat laatste ziet de rechtbank van Den Haag, zittingsplaats Roermond, anders. Die veroordeelde minister Leers in maart tot het betalen van een boete aan een ten onrechte in de gevangenis gezette vreemdeling. De man was op 15 februari in een internationale trein in Roosendaal aangehouden, acht maanden na het arrest van het Europese Hof.

"Door toch paspoortcontroles uit te voeren laten Rutte en Leers zien dat ze niet alleen lak hebben aan Europese wetten, maar ook aan uitspraken van de rechter", zegt Judith Sargentini, Europarlementariër voor GroenLinks.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden