Nederland loopt achter met sociale innovatie

Nederland scoort met een tiende plaats redelijk in de ranglijst van best concurrerende economieën. Een top-5-positie zit er niet in, omdat het nog schort aan innovatievermogen.

Van onze redactie economie

Dat blijkt uit het wereldwijde onderzoek van het World Economic Forum . Dit kennisinstituut stelt de lijst elk jaar samen op basis van een twaalftal pijlers. Het macro-economisch beleid, infrastructuur en het overheidstekort spelen bijvoorbeeld een belangrijke rol.

De Verenigde Staten staan dit jaar bovenaan de lijst. Of Amerika die topplek vast kan houden is onzeker, omdat het hoge begrotingstekort zorgt voor een onstabiele positie. De nieuwe economieën China en India maken hun opmars in de ranglijst, maar blijven steken op de 34ste respectievelijk 48ste plaats. Zij schieten tekort op punten als lager onderwijs en gezondheidszorg.

Vorig jaar stond Nederland op de negende plek en doet nu dus een klein stapje terug. „Ons land scoort opvallend goed met de kwaliteit van instituties, infrastructuur en gezondheidszorg”, zegt Henk Volberda van het Erasmus Strategic Renewal Centre. Dat instituut van de Erasmus Universiteit verzamelde de Nederlandse gegevens voor het internationale onderzoek. „Nederland laat echter punten liggen op innovatiegebied, met name de sociale innovatie”, aldus Volberda, die spreekt van een innovatieparadox. „Technologisch innoveert Nederland goed, maar er moet meer worden geïnvesteerd in menselijk kapitaal. Door in te zetten op slim werken en soepelere organisatiestructuren, kan Nederland doorstomen naar de top-5.”

Dat is precies wat de Nederlandse regering wil bereiken. In 2000 stond ons land nog op een vierde plek, sindsdien schommelt het rond de tiende positie. Volberda: „Innovatie heeft tijd nodig. Het is zaak om dit nu ook op menselijk niveau door te voeren.”

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden