Weblog

Nederland lilliputter in zonnepanelen-land

Zonnepanelen bij de buren (voorgrond) en bij mij. Ze hebben Nederland vorig jaar geen hoge klassering bezorgd. Beeld
Zonnepanelen bij de buren (voorgrond) en bij mij. Ze hebben Nederland vorig jaar geen hoge klassering bezorgd.

Zonnepanelen veroveren momenteel de Nederlandse daken, zou je denken. En vergeleken met een paar jaar geleden klopt dat. Maar internationaal zijn we lilliputters; zelfs 'kleine buur' België doet 27(!) keer zo veel.

De jaarcijfers over 2011 van de Europese brancheorganisatie voor zonne-energie EPIA (zie hun Market Report 2011 in pdf) spreken boekendelen. In de top-15 van landen die de meeste capaciteit aan zonnestroom hebben toegevoegd, komt Nederland niet voor.
Nu is ons land nauurlijk niet zo groot, dus dat zou misschien niet hoeven te verwonderen. Maar België, qua inwonertal toch bijna de helft kleiner dan ons land, staat wel in het overzicht. Onze kleine zuiderbuur prijkt fier op een negende plek, met 550 megaWatt aan toegevoegde zonnecapaciteit. Zeg maar 200.000 keer de 12 panelen die op mijn dak liggen. En Slowakije, bijna de helft kleiner weer dan België, is nummer 11 met 350 MW. Hekkensluiter in de top-15 is Oekraïne, wel met drie keer zoveel inwoners als Nederland, maar per inwoner vijftien keer zo arm. Oekraïne sloot vorig jaar voor 140 MW aan zonnepanelen op het net aan.

En Nederland? Craig Winneker, woordvoerder bij EPIA, moet het even opzoeken, en komt dan met het onthutsende cijfer: 20 MW. 20? "Ja, de hoeveelheid voor Nederland is relatief gering", beaamt Winneker met gevoel voor understatement. "Nederland heeft minder politieke wil voor zonne-energie getoond dan bijvoorbeeld België."
Onthutsend is eigenlijk nog te braaf uitgedrukt. Want van die 20 MW zijn er 11 te danken aan de eerste actie van Wij Willen Zon. Als die in 2010 niet op de bok zou zijn gesprongen, zou de zonnepanelen-kar in Nederland in 2011 nog geen 9 MW hebben aangevoerd.

Wat zullen we zeggen? Om te huilen? Of zijn we politiek correcte optimisten en roepen we hard: Volop ruimte voor verbetering! Voor die optimisten heeft EPIA goed nieuws. "De verwachtingen voor Nederland zijn voor de komende jaren toch vrij hoog gespannen", aldus Winniker. Begin mei komt de organisatie met een officiële inschatting voor de komende vijf jaar.

Oh ja, wereldkampioen 'zonnepanelen installeren' was vorig jaar Italië, met 9000 MW (duizend keer zo veel als Nederlad zonder Wij Willen Zon), gevolgd door onze 'grote buur' Duitsland (7500 MW) en, op afstand, China met 2000 MW.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2021 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden