Nederland let scherp op veiligheid Sotsji

De aanslag in Volgograd is de aanleiding van extra veiligheidsmaatregelen. Beeld epa
De aanslag in Volgograd is de aanleiding van extra veiligheidsmaatregelen.Beeld epa

De Nederlandse autoriteiten blijven de veiligheidssituatie in Sotsji van dag tot dag volgen. Dat laat het ministerie van Buitenlandse Zaken vandaag weten. Het departement reageert op maatregelen die de Amerikanen, Britten en Fransen hebben genomen en bekendgemaakt, voor de terreurdreiging tijdens de Olympische Spelen.

Door twee aanslagen in december in Volgograd werden 34 mensen gedood. Deze terreurdaden hebben de vrees aangewakkerd voor aanslagen bij de Spelen in Sotsji die over ruim een week beginnen. De Olympische stad ligt in de westelijke uitlopers van de Kaukasus, een door geweld geplaagde regio.

Mogelijke aanslagen
In een reisadvies over de Olympische Spelen laat Buitenlandse Zaken weten dat de dreiging voor terroristische aanslagen 'actueel blijft'. 'Uit bomaanslagen in december 2013 in Volgograd blijkt dat in de aanloop naar de Olympische Winterspelen in Sochi rekening moet worden gehouden met mogelijke aanslagen in Rusland, vooral in stedelijke centra in het zuiden van Rusland. U wordt bij reizen in heel Rusland geadviseerd extra waakzaamheid te betrachten, vooral op locaties zoals bus- en treinstations, vliegvelden of bij reizen met openbaar vervoer.'

Frankrijk stuurt leden van de antiterreureenheden mee met hun atleten om hun veiligheid te garanderen. Het gaat om de GIGN, die is gespecialiseerd in het beëindigen van gijzelingen en de RAID, een elitekorps van de nationale politie.

Amerikanen
De Amerikanen hebben twee marineschepen in de Zwarte Zee. Ze gaan de Russen ondersteunen om de dreiging het hoofd te bieden. Ze zijn er ook om sporters en toeristen in veiligheid te brengen in het geval van aanslagen. De Britse sporters is geadviseerd zich niet te opvallend in Rusland te gedragen. Het Brits Olympisch comité heeft hun atleten afgeraden het nationale sporttenue te dragen.

Nederland houdt het vooralsnog bij de vorige week bekendgemaakte maatregelen. Buitenlandse Zaken adviseert Nederlandse sportfans die naar Sotsji afreizen, zich te registreren bij de Nederlandse ambassade in Moskou. Ze worden dan tijdens de Spelen op de hoogte gehouden van de veiligheidssituatie.

Ambassade
De ambassade is tijdens de Olympische Spelen 24 uur per dag bereikbaar. Bovendien kunnen Nederlanders met vragen en problemen naar de consulaire balie in het Holland Heineken House in Sotsji.

Buitenlandse Zaken houdt verder intensief contact met sportkoepel NOC/NSF over de situatie. ,,Calamiteitenplannen zijn op elkaar afgestemd en scenario's uitgewerkt. Als dat nodig is, zullen extra maatregelen worden getroffen.''

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden