Nederland laat Haïti in de steek

Op 1 januari 2004 herdacht Haïti dat het tweehonderd jaar geleden onafhankelijk werd. Maar de Haïtianen hebben weinig reden tot feestvieren. De crisis is groot en geweld dreigt het land weer in de greep te krijgen. De situatie in Haïti behoeft een gecoördineerde aanpak van de internationale gemeenschap.

Els Hortensius e.a.

Nederland zou daarin een actievere rol moeten hebben. De Nederlandse overheid heeft de directe, bilaterale steun aan Haïti echter in afgelopen jaren afgebouwd vanwege het gebrek aan goed bestuur. Het ontwikkelingsbeleid richt zich sinds de tweede helft van de jaren negentig steeds meer op landen waar goed bestuur al praktijk is. Hulp zou dan meer kans van slagen hebben. Hoewel dit op zichzelf juist is, blijft het huidige beleid een antwoord schuldig op de problemen en hoge risico's in landen zónder goed bestuur. In dit soort landen staat de bevolking bloot aan onderdrukking en geweld. Dat in deze landen makkelijk geweld en chaos uitbreken, verrast de internationale gemeenschap regelmatig.

De minister onderkent dat tijdig handelen veel toekomstig leed kan voorkomen, en richtte daartoe een stabiliteitsfonds op. Dit fonds heeft tot doel om ondersteuning te bieden bij activiteiten op het snijvlak van vrede, veiligheid en ontwikkeling. Dit fonds lijkt zich helaas vooralsnog te concentreren op de financiering van vredesmissies. Een preventieve aanpak van problemen in falende staten verdient meer aandacht.

Om de politieke impasse in Haïti te doorbreken, zou de Nederlandse overheid de ontwikkelingen intensief kunnen volgen en actieve politieke druk kunnen uitoefenen via de Europese Unie, de Verenigde Naties en via de Nederlandse ambassade in de regio.

Nederland kan binnen de Verenigde Naties ijveren voor het uitwerken van het noodplan voor Haïti. Ook kan het internationale samenwerking stimuleren rond de bestrijding van de drugshandel en -criminaliteit in de regio. En Nederland kan onderzoeken waar het zelf financieel kan bijdragen aan de uitvoering van mensenrechtenprogramma's, zoals programma's voor training van politie en justitie, met als doel bij te dragen aan een beter bestuur en goed werkende rechtsstaat.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden