Nederland krijgt toch weer HBO-opleiding tot imam

null Beeld anp
Beeld anp

Nederland krijgt toch weer een beroepsopleiding tot imam. De bachelorstudie theologie van de Islamitische Universiteit Rotterdam (IUR) heeft sinds deze week de papieren om zich een officiële HBO-opleiding te mogen noemen.

Robin de Wever

De IUR vult daarmee een gat dat ontstond toen hogeschool Inholland vorige maand besloot om haar imamopleiding te schrappen. Bestuursvoorzitter Doekle Terpstra meldde begin februari in Trouw dat het traject relatief duur is. 'Van de huidige 105 studenten hebben er relatief veel intensieve begeleiding nodig. Je hebt toch te maken met studenten met verschillende culturele achtergronden.'

Met de bachelor theologie van de Islamitische Universiteit gaat het juist prima, vertelt algemeen secretaris Ahmet Dundar. 'We hebben iets meer dan 20 studenten, verdeeld over drie studiejaren. Imam ben je pas wanneer je ook de bijbehorende master hebt afgerond. Die is al in 2010 geaccrediteerd door de overheid.'

Omdat de studie nog niet is erkend door DUO, krijgen studenten vooralsnog geen OV-jaarkaart en studiefinanciering. Dundar: 'Maar de aanvraag is ingediend. Ik heb er alle vertrouwen in dat we dit geregeld hebben voor het begin van het nieuwe studiejaar.'

Goedkeuring liet 16 jaar op zich wachten
Nieuw is de bachelor niet. Hij bestaat al sinds de Islamitische Universiteit in 1997 werd opgericht. Dat het de particuliere instelling 16 jaar kostte om goedkeuring te krijgen, heeft volgens Dundar niets te maken met de aard van het onderwijs.

Critici verwijten de IUR soms dat ze te orthodox is en dat ze te warme banden heeft met buitenlandse partijen, zoals de Turkse overheid. De onderwijsinstelling was afgelopen dagen in het nieuws vanwege een omstreden bezoek dat premier Erdogan donderdag zou brengen. Dat bezoek lijkt niet door te gaan. 'We werken absoluut niet met geld van derden', werpt Dundar tegen. 'Ik heb eerlijk gezegd geen idee waarom de goedkeuring op zich liet wachten.'

De imamopleiding wordt volgens hem gesteund door Turkse, Marokkaanse, Surinaamse en Pakistaanse moskee-organisaties. Daaronder zijn Diyanet (het directoraat godsdienstzaken van de Turkse staat) en de Vereniging Imams Nederland, dat Marokkaanse geestelijken vertegenwoordigt.

Politiek project voor polderimams kreeg tegenwind
In tegenstelling tot de studie van Inholland maken de Rotterdamse HBO-bachelor en HBO-master geen onderdeel uit van het project om 'polderimams' op te leiden. Dat project werd in 2005 bedacht door het Ministerie van Onderwijs, in een poging om islamitische geestelijken beter te laten integreren. De polderimams moesten helpen om een Nederlandse islam te formuleren, vrij van buitenlandse invloeden.

De interesse voor de opleiding van Inholland viel echter tegen. Sinds de oprichting in 2006 studeerden er 13 studenten af. Afgelopen jaar kreeg Inholland 13 nieuwe aanmeldingen. Het Contactorgaan Moslims en Overheid waarschuwde vorige maand namens moskee-organisaties dat het schrappen van de opleiding kon leiden tot meer buitenlandse inmenging.

'Nu al zit dertig tot veertig procent van de moskeeën zonder eigen imam', vertelde woordvoerder Yassin Elforkani toen. 'Veel jongeren luisteren naar preken van buitenlandse geestelijken.' Het CMO laat weten dat het niet op de hoogte was van de accreditatie van de Rotterdamse imamopleiding.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2023 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden