Nederland krijgt tijdelijk raadgevend referendum

De Eerste Kamer stemde vandaag in met een tijdelijk raadgevend referendum. Mogelijk wordt er na een grondwetswijziging een correctief referendum ingevoerd.Beeld anp

Het zogenoemd raadgevend referendum (een niet-bindende volksraadpleging) wordt tijdelijk ingevoerd, tot er een correctief (wel bindend) referendum is. De Eerste Kamer stemde vandaag in met de wetsvoorstellen voor de referenda van PvdA, D66 en GroenLinks.

Een raadgevend referendum is redelijk snel te realiseren, maar een correctief referendum is niet zo snel in te voeren. Het vereist een wijziging van de Grondwet. Het raadgevend referendum krijgt een opkomstdrempel van 30 procent van de stemgerechtigden.

Na de eerste parlementaire goedkeuring moeten er verkiezingen overheen en dan moet de wijziging nog eens door twee derde van het hele parlement worden geaccepteerd. Het 'tijdelijke' van een raadgevend referendum, waarvan dus nu sprake is, kan dus nog behoorlijk rekbaar zijn.

Laatste redmiddel
De regering staat neutraal tegenover de plannen, bleek tijdens de behandeling vorige week. Wel viel uit de woorden van minister Ronald Plasterk van Binnenlandse Zaken op te maken dat het referendum een laatste redmiddel moet zijn en niet mag uitgroeien tot standaardprocedure.

Maar je zet zo'n referendum ook niet zomaar op touw. Om een verzoek tot een raadgevend referendum in te dienen zijn 10.000 handtekeningen nodig, legt initiatiefnemer D66 uit. Om vervolgens het referendum ook echt te laten plaatshebben zijn nog eens 300.000 steunbetuigingen nodig.

Mede-initiatiefnemer Kamerlid Gerard Schouw van D66 is blij: 'Het referendum geeft Nederlanders de serieuze mogelijkheid om zich uit te spreken en zij krijgen een serieuze stem in het beslissingsproces van de regering.'

Bezwaren
De fracties van PvdA, PVV, GroenLinks, SP, D66, Partij voor de Dieren, OSF en 50PLUS stemden vandaag voor, de fracties van VVD, CDA, SGP en ChristenUnie zijn tegen.

Het was uitgerekend de PvdA, de partij van een van de initiatiefnemers, die in de Eerste Kamer aanvankelijk nog bezwaren had. De partij eiste de genoemde kiesdrempel en ook de tijdelijkheid van het raadgevend referendum. Anders zouden mensen maar gaan shoppen tussen verschillende referenda. De indieners van de voorstellen gingen vrijwel meteen akkoord en beloofden de wijzigingen te verwerken in een nog te behandelen 'reparatiewet'.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden