Nederland krijgt speciale centra voor slachtoffers seksueel geweld

Beeld thinkstock

Slachtoffers van seksueel geweld moeten in Nijmegen dezelfde zorg kunnen verwachten als in Groningen, vindt klinisch psycholoog Iva Bicanic. Twee jaar geleden pleitte zij in Trouw voor een landelijk netwerk van centra voor acute hulp aan slachtoffers van seksueel geweld.

Nu is het zover: gemeenten krijgen de komende twee jaar 4,2 miljoen euro extra om een dergelijk netwerk van de grond te krijgen. Bicanic coördineert dit.

Wat is het belang van zo'n landelijk netwerk?
"In de eerste dagen na een vergrijp moet ieder slachtoffer op dezelfde zorg en hetzelfde onderzoek kunnen rekenen. Voorheen was de opvang van aanrandings- en verkrachtingsslachtoffers versnipperd. Je kon naar de huisarts, een soa-kliniek, de politie. Dit kan erg stressvol en ontmoedigend zijn. Steeds krijgt een slachtoffer de vraag: wat is er gebeurd?

"Bij een Centrum Seksueel Geweld (CSG) is alle hulp geïntegreerd, politie werkt er samen met verpleegkundigen, artsen en hulpverleners. Daardoor hoeven patiënten niet vaker dan nodig hun verhaal te doen of zich te ontkleden.

"De diffuse zorg leidde er ook toe dat veel hulpverleners jaarlijks maar een enkele keer te maken kregen met een seksueel geweldzaak. Met de beste wil van de wereld is het dan niet mogelijk om adequate hulp te bieden. Deze slachtoffers moeten worden opgevangen door professionals die vlieguren hebben gemaakt, die weten hoe te handelen."

Hoe moet dit landelijke netwerk eruit komen te zien?
"Er zijn nu tien locaties, in de loop van dit jaar openen er nog eens zes hun deuren. Met die zestien centra is het landelijke netwerk compleet. Iedereen moet met maximaal een uur reistijd een CSG kunnen bereiken, want na een vergrijp is er geen tijd te verliezen. Er is één centraal nummer (0800-0188) waarop wij dag en nacht te bereiken zijn. De telefooncentrale verwijst iemand vervolgens door naar de dichtstbijzijnde locatie. "

Beeld Iva Bicanic

Wat gebeurt er bij binnenkomst in een CSG?
"Je wordt meteen opgevangen door een verpleegkundige die bij je blijft gedurende de hele procedure. De politie begint met een forensisch onderzoek, zodat sporen veiliggesteld kunnen worden. Dan volgen de medische en psychologische bijstand. We houden bij iedereen die binnenkomt een vinger aan de pols: nemen de acute stressreacties af of is het verstandig om een traumabehandeling in gang te zetten?"

Voor wie zijn de opvangcentra bedoeld?
"Voor iedereen die in de laatste zeven dagen te maken heeft gehad met seksueel geweld. Jong of oud, man of vrouw, Nederlander of niet. De meeste mensen die een verkrachting hebben meegemaakt willen zo snel mogelijk naar huis om te douchen en de gebeurtenis te vergeten.

"Wij begrijpen deze reactie, maar benadrukken dat het heel belangrijk is toch naar een CSG te gaan. Niet alleen voor je eigen lichamelijke en geestelijke gezondheid, maar ook zodat de pakkans van de dader groter is."

Is 4,2 miljoen euro toereikend?
"De kosten zijn begroot op 133.000 euro per jaar per locatie, die zijn met dit bedrag gedekt. Een subsidieaanvraag voor de landelijke functies is niet gehonoreerd. Er zijn mensen nodig voor de telefoonlijn, voor de website, voor de landelijke coördinatie.

"Het is essentieel dat alle centra werken volgens dezelfde landelijke kwaliteitscriteria, dat een verkrachtingsslachtoffer in het oosten van het land op eenzelfde manier wordt opgevangen als in het westen. Dat we voor deze landelijke functies geen geld hebben gekregen, heeft te maken met het decentralisatiebeleid. Elke regio heeft een zorgplicht voor zijn eigen burgers."

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden