Nederland krijgt mogelijk meer tijd van Brussel

Begrotingscommissaris Ollie RehnBeeld afp

De Europese Commissie zal Nederland waarschijnlijk meer tijd geven om op termijn aan de Europese drieprocentsnorm te voldoen. Brussel becijferde vandaag dat Nederland de komende twee jaar op een begrotingstekort van 3,6 procent van het bnp zal uitkomen. Het jaarlijks tekort voldoet niet aan de norm, maar de commissie is wel te spreken over de structurele hervormingen van Nederland.

Begrotingscommissaris Olli Rehn liet vandaag in een toelichting op de cijfers doorschemeren dat landen die hun structurele hervormingsafspraken op orde hebben respijt kunnen verwachten bij het terugdringen van het jaarlijkse begrotingstekort tot onder de drieprocentsnorm. Onder meer Nederland, Frankrijk en Spanje hebben uitzicht op meer tijd. Andere landen hoeven geen coulance te verwachten. Rehn noemde expliciet België als land dat niet aan de afspraken voldoet. Een van de oorzaken daarvan is de lange formatieperiode van bijna twee jaar waarin België maar niet lukte een nieuwe regering te vormen.

De Nederlandse structurele maatregelen zijn goed, oordeelt Brussel. Ook Spanje heeft goede structurele hervormingen doorgevoerd. 'Het is essentieel dat Spanje de de ingeslagen hervormingskoers blijft volgen', zei Rehn. Hij noemde Frankrijk een 'borderline case'. Ook Frankrijk zit op het goede pad van structurele hervormingen, maar in het voorjaar moet blijken of de maatregelen afdoende zijn geweest.

Structureel begrotingsevenwicht
De commissie hecht nog meer belang aan het structurele begrotingstekort dan aan het jaarlijkse tekort. Op termijn moeten alle EU-landen toewerken naar een structureel begrotingsevenwicht, om de druk daarachter te zetten geldt de jaarlijkse tekortnorm van 3 procent. Nederland kan daar de komende twee jaar niet aan voldoen, onder meer omdat de staat de SNS-bank moest nationaliseren tegen een prijskaartje van 3,7 miljard euro. Zo'n incidentele tegenvaller weegt zwaar op het jaarlijkse tekort, maar heeft minder invloed op het structurele doel van begrotingsevenwicht.

Van groter belang zijn maatregelen zoals de verhoging van de pensioenleeftijd, strengere hypotheekregels, hervormingen op de arbeidsmarkt en woningmarkt en in de zorg. Op die punten krijgt Nederland positieve rapportcijfers van de Europese Commissie. Omdat de basis op orde is, zou Nederland op extra tijd kunnen rekenen om ook de jaarlijkse balans van inkomsten en uitgaven, mee- en tegenvallers, in lijn met de Europese norm te krijgen.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden