Nederland krijgt als eerste land ter wereld een videoscheidsrechter

Pieter Vink staat op de nominatie om videoscheidsrechter te worden Beeld anp
Pieter Vink staat op de nominatie om videoscheidsrechter te wordenBeeld anp

De voetbalfans hebben het er al jaren over, en nu gaat hij er daadwerkelijk komen: de videoscheidsrechter. Als eerste land in de wereld start Nederland een proef met videoscheidsrechters. De interne spelregelcommissie van de Fifa heeft daar gisteren groen licht voor gegeven. Wat staat er precies te gebeuren?

Tom Scheele

Als het voorstel goedgekeurd wordt, start de KNVB volgend jaar met een proef in het bekertoernooi. De scheidsrechter op het veld krijgt dan hulp van een collega die elders in het stadion kijkt naar videobeelden van de wedstrijd en adviezen geeft over doelpunten, strafschoppen en rode kaarten. De scheidsrechter op het veld bepaalt vervolgens of hij die adviezen ter harte neemt.

Waarom (niet)?
Voetbalfans vragen al jaren om technologische hulpmiddelen. Dat het er nog niet van gekomen is, heeft te maken met de FIFA en UEFA: de afgelopen jaren waren veel van hun bestuurders er fel tegen. Onder meer de nu geschorste maar voormalig UEFA-voorzitter Michel Platini liet weten 'compleet tegen hulpmiddelen' te zijn. Volgens hem wordt het spel op die manier veranderd. Dat een scheidsrechter af en toe een foute inschatting maakt, hoort er wat hem betreft gewoon bij.

Aan de andere kant zijn er veel voorbeelden te noemen waarbij een videoscheidsrechter beslissend had kunnen zijn. Zo maakte de Argentijn Diego Maradonna op het Wereldkampioenschap van 1986 een doelpunt tegen Engeland met zijn hand. Zelf noemde hij dit de 'hand van God'. De wedstrijd eindigde in 2-1.

In 2010 laaide de discussie over doellijntechnologie opnieuw op. Frank Lampard scoorde toen op het wereldkampioenschap namens Engeland een duidelijk doelpunt tegen Duitsland, maar de scheidsrechter oordeelde dat de bal niet over de doellijn was.

Videobeelden
Waarom kiest de KNVB niet dezelfde oplossing als de hockeybonden, die toestaan dat een wedstrijd eenmalig stilgelegd wordt op aanvraag van speler of trainer? "We hebben voor een aanpak gekozen die de minste impact heeft op het voetbal", zegt een woordvoerder. "Op deze manier gaat het spel gewoon door. Het is nog een test, we zien wel wat we er daarna nog aan veranderen." In de toekomst is het dus best mogelijk dat ook voetballers tijdens een wedstrijd meerdere van zulke terugblikken kunnen doen.

Vorig jaar wilde de KNVB al eenzelfde proef invoeren, maar toen liet de FIFA dat niet toe. De KNVB startte toen wel een onofficieel experiment waarbij scheidsrechters van buiten het stadion meekeken via een videoverbinding. Ze stonden toen niet rechtstreeks in contact met de arbitrage in het stadion. Nu dus wel.

Eindelijk
Het voetbal loopt in vergelijking met andere sporten technologisch ver achter. Doellijntechnologie heeft de laatste jaren weliswaar langzaam zijn opmars gemaakt, wie het voetbal vergelijkt met sporten als hockey, tennis en volleybal ziet dat er nog een hele inhaalslag te maken valt.

In het hockey is de videoscheidsrechter wel al jaren gebruikelijk. Beide teams hebben daar per wedstrijd maar één referral (zo worden het aanvragen van een videobeoordeling genoemd). Ze mogen dan aan de scheidsrechter vragen om de situatie aan de hand van videobeelden nog eens te beoordelen. Krijgen ze gelijk, dan blijft de referral staan. Zo niet, zijn ze hem kwijt.

Op de tennisbaan gebeurt dit ook al bijna tien jaar. Wanneer een speler het niet eens is met een beslissing van de scheidsrechter, kan hij die aanvechten en laat het videosysteem zien of de bal binnen of buiten de lijnen was. Dit kan drie keer per set per speler. Als de speler gelijk krijgt, blijft de 'call' staan.

Kansen
Of de videoscheidsrechter er daadwerkelijk komt, is nog niet helemaal zeker. De KNVB heeft er wel vertrouwen in dat de FIFA ditmaal wel akkoord gaat, laat een woordvoerder weten. De internationale spelregelcommissie IFAB gaf gisteren een positief advies, en dus kan de KNVB volgend seizoen waarschijnlijk als eerste met de proef starten.

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden