Nederland koploper betalen met pas, zonder code

VAN ONZE REDACTIE ECONOMIE

Van alle landen in de eurozone is Nederland het snelst groeiende land als het gaat om contactloos betalen. Dat blijkt uit cijfers van betaalbedrijf MasterCard. Ten opzichte van het vorige kwartaal van dit jaar groeide het aantal contactloze betalingen met 75 procent. In vergelijking met hetzelfde kwartaal in 2014 is het aantal meer dan vertienvoudigd.

In heel 2014 betaalden Nederlanders 8,3 miljoen keer contactloos, in de eerste helft van dit jaar was dat aantal al ruim drie keer zoveel. Nederland is daarmee koploper op het gebied van de betalingen waar geen pincode aan te pas komt.

Een pinpas tegen een betaalautomaat houden en op het knopje OK drukken, is al voldoende om contactloos te kunnen betalen. Vanaf de zomer van 2013 is de nieuwe manier van betalen mogelijk in Nederland en sindsdien is die aan een opmars begonnen. Bedragen onder de 25 euro kunnen zo worden afgerekend. Voor bedragen daarboven is de pincode wel nodig. Hierdoor zijn de rijen voor kassa's korter en minder klanten laten hun pinpas in een betaalautomaat zitten.

Om met een pinpas contactloos te kunnen betalen, is het nodig dat zowel de pinpas als de betaalautomaat hiertoe aangepast is. Nieuwe pinpassen die banken uitgeven ondersteunen deze manier van betalen. ABN Amro zorgt ervoor dat iedere klant dit jaar zo'n nieuwe pas krijgt. ING en Rabobank vervangen de oude betaalpassen geleidelijk. Een klein logo geeft aan dat contactloos betalen met een pinpas mogelijk is.

Datzelfde logo - dat veel weg heeft van het wifi-symbool - staat op de betaalautomaten waar contactloos betalen mogelijk is. Het aantal apparaten dat de nieuwe manier van afrekenen ondersteunt, groeit snel. In juli had een kwart van de ondernemers de beschikking over zo'n betaalautomaat.

Nog nieuwer is het contactloos betalen met een mobiele telefoon. Het werkt bijna hetzelfde als het contactloos betalen met een pinpas. De telefoon tegen een betaalautomaat aanhouden volstaat om bedragen onder de 25 euro te betalen.

Contactloos betalen met een mobieltje is nog maar zeer beperkt mogelijk, aangezien weinig telefoons deze manier ondersteunen. Ook niet alle banken bieden deze mogelijkheid al aan.

Klanten van de Rabobank kunnen dit wel, bij ABN Amro is dit pas vanaf begin 2016 mogelijk.

ING is gisteren begonnen met het testen van contactloos betalen met een smartphone. Dat is nu nog gratis, als de testfase voorbij is rekent ING 50 eurocent per maand voor de dienst.

undefined

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2022 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden