Nederland komende jaren 0,02 procentpunt bnp minder kwijt aan EU

Minister-president Rutte in Brussel na de top over de meerjarenbegrotingBeeld ANP

Het kabinet verwacht tot en met 2020 netto minder geld kwijt te zijn aan de EU. De afdrachten aan Brussel dalen en de inkomsten uit de EU nemen toe. Netto is Nederland jaarlijks nog 0,39 procent van het binnenlands product kwijt aan Europa. In voorgaande jaren ging het om 0,41 procent. Dat schrijft minister Frans Timmermans van Buitenlandse Zaken vandaag aan de Tweede Kamer.

Op 8 februari kwamen de 27 regeringsleiders van de EU een nieuwe meerjarenbegroting overeen. In dat akkoord is een Nederlandse afdracht opgenomen van 48,1 miljard euro voor 2014 tot en met 2020; 1,8 miljard minder dan de afgelopen zeven jaar. Een deel van dat geld vloeit terug naar Nederland in de vorm van subsidies (met name voor de landbouw), in totaal 14, 8 miljard (0,4 miljard meer dan in de vorige begroting).

CDA-Kamerlid Pieter Omtzigt is kritisch over de brief van Timmermans. De berekening van de minister is op basis van een vergelijking tussen de uitgavenplafonds van de vorige en de nieuwe begroting. Daaruit blijkt een enigszins lagere afdracht. De daadwerkelijke uitgaven tussen 2007 en 2013 zijn een stuk lager dan wat in de begroting als plafond was afgesproken. Door de absolute cijfers te vergelijken, concludeert Omtzigt dat de netto afdracht juist stijgt. Daarbij geldt echter dat van te voren moeilijk te voorspellen is hoeveeel van het begrote Nederlandse deel ook daadwerkelijk wordt uitgegeven.

De cijfers kunnen dus op verschillende manier worden geïnterpreteerd. Timmermans maakt dat voorbehoud ook in zijn brief: 'De toelichtende kanttekeningen bij de tabel maken duidelijk waarom het kabinet gereserveerd staat tegenover het presenteren van deze cijfers.' In één van die kanttekeningen schrijft de minister: 'Omdat de feitelijke afdrachten en de feitelijke ontvangsten niet bekend zijn, is het ook niet mogelijk aan te geven wat de feitelijke netto-positie van Nederland precies zal zijn. Uiteindelijke netto-posities worden alleen gepubliceerd op basis van realisaties.'

Europees Parlement
Na een marathonvergadering van 25 uur kwamen de EU-leiders begin deze maand tot een akkoord, maar het voorstel moet nog worden goedgekeurd door het Europees Parlement. De Europese parlementariërs zijn erg kritisch over de in hun ogen starre en ouderwetse begroting. De komende maanden zal moeten blijken of een compromis mogelijk is, of dat de begroting afketst in het parlement. In dat laatste geval wordt de begroting van 2013 automatisch doorgetrokken naar 2014. De relatieve bijdragen van lidstaten vallen dan hoger uit en het wordt moeilijker om meerjarenprojecten op te zetten.

Premier Rutte toonde zich na de onderhandelingen in Brussel tevreden met het resultaat. Voor het eerst kwamen de regeringsleiders een lagere begroting overeen (zo'n 40 miljard minder dan in de afgelopen periode). Dat was een belangrijke wens van Nederland. Ook behoudt Nederland zijn jaarlijkse korting van circa een miljard op de afdracht, de zogeheten rebate.

Vanavond debatteert de Tweede Kamer over de uitkomst van de vorige Europese top en de netto-effecten van de Europese begroting voor Nederland.

Meer over

Wilt u iets delen met Trouw?

Tip hier onze journalisten

Op alle verhalen van Trouw rust uiteraard copyright. Linken kan altijd, eventueel met de intro van het stuk erboven.
Wil je tekst overnemen of een video(fragment), foto of illustratie gebruiken, mail dan naar copyright@trouw.nl.
© 2020 DPG Media B.V. - alle rechten voorbehouden